News Alert Cum vrea armata română să doboare dronele care survolează ilegal spațiul României. Proiect de lege MApN: „Aeronava poate fi distrusă”

Data actualizării: Data publicării:
A Romania Land Forces Gepard fires at an illumination mortar at Bemowo Piskie Training Area, Poland, July 27, 2021. Romania's "Sky Guardians" conducted a night live-fire exercise to enhance air defense capability readiness.
Un vehicul antiaerian Gepard din dotarea armatei române distruge o dronă în cadrul unui exercițiu NATO. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Profimedia Images

Dronele fără pilot care trec „ilegal” frontiera de stat a României și zboară în spațiul aerian național fără autorizare vor putea fi distruse sau neutralizate dacă zborul acestora nu va putea fi „luat sub control” de către forțele militare române sau ale NATO, conform unui nou proiect de lege inițiat de Ministerul Apărării Naționale (MApN) și publicat pe site-ul ministerului.

Proiectul de lege „privind controlul utilizării spațiului aerian național” definește mai multe situații în care o aeronavă (cu sau fără pilot) „utilizează neautorizat” spațiul aerian național, precum: executarea unui zbor neautorizat, abaterea de la o rută stabilită anterior, întrerupe funcționarea dispozitivelor de identificare, execută un zbor în zone restricționate, execută misiuni de fotografiere aeriană fără aprobarea MapN, „dar și dacă aeronava fără pilot la bord execută un zbor și, prin modul de operare, pune în pericol grav și iminent” misiunile MApN sau ale instituțiilor din subordinea Ministerului Transporturilor din respectiva zonă.

Astfel, „împotriva sistemelor de aeronave fără pilot la bord se poat lua una sau mai multe din următoarele măsuri:

  • noncinetice”, care presupun detectarea dronei, preluarea controlului sau neutralizarea prin dezactivarea funcțiilor de comandă, control sau de comunicații;
  • „cinetice”, precum „imobilizarea sau distrugerea” aeronavei fără pilot la bord

Ordinul de doborâre al aeronavelor care încalcă spațiul aerian este dat de „persoanele cu „drept de decizie stabilite prin hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Țării”.

Proiectul de lege inițiat de MApN detaliază și „modul de acțiune împotriva aeronavelor cu pilot”. În cazul în care respectivele avioanefolosesc „în mod neautorizat” spațiul aerian al României, ele sunt interceptate și, după caz, asupra acestora, avioanele interceptoare pot trage un foc de avertisment și, în ultimă instanță „foc de nimicire”.

foc niicre
Extras din proiectul de lege al MApN

În plus, noul proiect de lege permite forțelor și avioanelor NATO aflate în misiune pe teritoriul României să doboare astfel de aeronave.

De asemenea, „în cazul în care o aeronavă militară străină atacă o aeronavă interceptoare, decizia de executare a focului de nimicire este luată de pilotul aeronavei interceptoare sau de liderul formației de aeronava interceptoare.

„Riscuri majore la frontiera cu Ucraina și în zona de frontieră a României”

„Evoluțiile recente ale mediului de securitate din proximitatea teritoriului naținal au demonstrat că acesta este unul volatil și impredictibil, iar domeniul aerian impune cei mai scurți timp de răspuns, de doar câteva minute, la riscurile și amenințările generate de incidentele și accidentele legate de operarea aeronavelor militare și a celorlalte mijloace aeriene militare care integrează tehnologii emergente și disruptive”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Totodată, inițiatorii proiectului arată că „pe fondul acțiunilor militare în proximitatea frontierei cu Ucraina, au avut loc mai multe violări ale spațiului aerian național, ca urmare a identificării unor fragmente de dronă pe teritoriul țării noastre, similare cu cele utilizate de forțele ruse în cadrul agresiunii ămpotriva Ucrainei”.

„Operațiunile militare desfășurate în Marea Neagră, creșterea masivă a incidenței utilizării sistemelor de aeronave fără pilot, militare sau adaptate pentru utilizare militară, creează în continuare riscuri majore la frontiera cu Ucraina și în zona de frontieră a României la adresa vieții și sănătății locuitorilor, a bunurilor acestora și a infrastructurii (...) În acest context, este necesară optimizarea activităților pentru realizarea controlului spațiului aerian național și a măsurilor de răspuns la acțiunile de intrare și utilizare neautorizată a spațiului aerian național și crearea cadrului pentru coordonarea și cooperarea instituțiilor cu responsabilități în gestionarea și monitorizarea spațiului aerian național, în vederea asigurării utilizării spațiului aerian în conformitate cu normele incidente”, se mai arată în expunerea de motive.

La începutul lunii octombrie, ministerul Apărării a mai publicat un proiect de lege „privind desfășurarea pe timp de pace a misiunilor și operațiilor militare pe teritoriul statului român”, inițiativă care, odată aprobată de Parlament, ar permite armatei române să doboare inclusiv dronele de atac ale Rusiei care survolează teritoriul național. Până în prezent, oficialii MApN au susținut, referitor la dronele rusești care au survolat spațiul aerian al României, că acestea nu pot fi doborâte deoarece nu ar exista „legislație” în acest sens.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Obligatoriu în România de la 11 noiembrie, se termină cu dobânzile fabuloase. S-a schimbat legea pentru...
Digi FM
"Ne-am împrumutat pentru a susține economiile altor țări". Analistul Radu Georgescu, despre datoriile de sute...
Pro FM
Raluka, nașă de botez pentru fiul Anei Baniciu. Însoțită la petrecere de iubitul cu 20 de ani mai mare...
Film Now
Dovadă de curaj. Salma Hayek a dezvăluit ce a făcut la începutul carierei pentru a primi roluri la Hollywood
Adevarul
„În afară de bani, ce naiba vă ține în București?” Ce reacții a stârnit mesajul unui român revoltat de...
Newsweek
Pensie recalculată și mărită pentru 100.000 de pensionari. Parlamentul votează mâine
Digi FM
Cum să ne adaptăm la trecerea la ora de iarnă. Sfaturile doctorului Marius Sava
Digi World
De ce nu e bine să folosești bețișoare cu vată pentru curățarea urechii. Un medic ORL a explicat pe înțelesul...
Digi Animal World
Momentul când un piton înghite o căprioară de 35 de kilograme. Imaginile sunt virale în mediul online
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
(FOTO) Ana Baniciu si Edy Kovacs si-au botezat baietelul. Imagini emotionante de la eveniment