De ce devin „sabotori” tinerii ruși. Moscova se confruntă cu un val de acte de sabotaj comise de minori

Data actualizării: Data publicării:
elicopter incendiat
Elicopter incendiat de doi tineri ruși. Foto: X

De când Putin a început invazia Ucrainei în februarie 2022, atacurile tinerilor asupra infrastructurii feroviare și asupra unor obiective militare din Rusia s-au înmulțit. Uneori, pentru comiterea acestor atacuri, adolescenților li se promit bani, relatează Deutsche Welle.

Rusia se confruntă cu un număr tot mai mare de acte de sabotaj, mai ales împotriva căilor ferate și obiectivelor militare. De cele mai multe ori, acestea sunt comise de minori.

Autoritățile susțin că tinerii sunt atrași și convinși să comită astfel de operațiuni de către „manipulatori” pro-ucraineni, pe rețelele de socializare.

Acum, autoritățile folosesc videoclipuri de propagandă pentru a-i avertiza și amenința pe tinerii care se gândesc să devină sabotori. Un proiect de lege care ar face posibilă pedepsirea copiilor de până la 14 ani pentru sabotaj fiind în discuții. În același timp, activiștii pentru drepturile omului au avertizat că există riscul ca ofițerii forțelor de securitate ruse să acționeze ca provocatori.

DW a urmărit desfășurarea mai multor proceduri judiciare declanșate împotriva tinerilor ruși, și a contactat, de asemenea, un canal din aplicația de mesagerie Telegram pe care se oferă bani pentru atacuri prin incendiere asupra echipamentelor militare.

Tinerii, atrași de fluturașii cu cod QR

Un mic autobuz oprește într-un cartier rezidențial din orașul sudic Omsk. Șase bărbați dintr-o unitate specială, înarmați, sar și întră într-o clădire. Acolo sparg ușa unui apartament unde găsesc doi adolescenți. Îi trântesc la podea și îi interoghează.

În acest videoclip, realizat de forțele de securitate și distribuit pe canalele Telegram, minorii mărturisesc că au dat foc unui elicopter militar. Ei spun că o persoană necunoscută le-a oferit pe Telegram 20.000 de dolari (18.500 de euro) pentru a face acest lucru, dar nu au primit banii.

A fost declanșată o anchetă penală pentru suspiciuni de terorism.

Potrivit autorităților, pe 21 septembrie, un elicopter Mi-8 de la o bază militară din Omsk a fost incendiat cu un cocktail Molotov. În aceeași lună, un elicopter civil de același tip a avut aceeași soartă pe aeroportul Noiabrsk, din districtul autonom Yamalo-Nenets.

La fața locului au fost arestați doi tineri, găsiți cu arsuri pe față și pe mâini în urma incendierii elicopterului. Ei au declarat că li s-a propus să acționeze astfel pe canalul Telegram.

Adolescenții au povestit că au găsit un fluturaș cu un cod QR în toaletele școlii lor. Folosind codul, au contactat persoana necunoscută care le-a promis bani pentru acțiuni de sabotaj. Potrivit presei, fluturași similari au fost găsiți în mai multe regiuni rusești, inclusiv în Volgograd, Voronej și Riazan.

Oferte variate pentru elevi care au nevoie de bani

Folosind acoperirea de elev, jurnaliștii Deutsche Welle au intrat pe un astfel de canal Telegram din Sankt Petersburg.

Conversația a început cu salutul automat pentru elevi „care au nevoie de bani”. Apoi urmează ofertele. Pentru atacuri prin incendiere sunt oferite următoarele sume: 5.000 USD pentru un elicopter, 10.000 USD pentru un avion, 3.000 USD pentru un transformator și 4.000 USD pentru liniile electrice.

Partenerul de chat a întrebat imediat de unde este elevul și ce „obiective” sunt în apropiere. Pentru distrugerea de echipament militar, cu un videoclip ca dovadă, individul a promis chiar 150.000 de dolari, plătiți dintr-un portofel cripto în orice cont bancar dorit.

În plus, partenerul de chat a oferit instrucțiuni exacte despre cum un obiect poate fi distrus folosind o canistră de combustibil. El a subliniat că doar 10% din acțiuni au eșuat până acum, adăugând că nu există o „pedeapsă adevărată”, în cazul în care tinerii sabotori ar fi arestați de poliție.

La sfârșitul conversației, jurnalistul DW s-a prezentat pe nume și a cerut o explicație. Bărbatul necunoscut a spus doar că lucrează „pentru o anumită organizație” ai cărei reprezentanți se află într-o serie de țări. El a precizat că scopul este de a încerca să distrugă cât mai mult echipament militar rusesc, care ar putea fi folosit împotriva populației civile din Ucraina.

„De ce tinerii? Pentru că nu pot fi trași la răspundere decât într-o măsură limitată”, a scris necunoscutul.

Cine se află în spatele discuțiilor?

Identificarea administratorilor unor astfel de canale Telegram este aproape imposibilă, a spus Michael Klimarev, un expert în securitate care conduce organizația nonprofit Internet Protection Society. El a spus că se manipulează minori în timp ce se discută despre o „luptă împotriva ocupanților ruși”.

„Îi pun pe copii să facă lucruri pe care ei nu ar risca să le facă, și le distrug viețile. Nu este un semn de curaj să-i implici pe minori într-o astfel de luptă”, a spus Klimarev.

Un expert tehnic de la organizația rusă pentru drepturile omului NetFreedomsProject, care nu a dorit să fie numit din motive de siguranță, a spus că este într-adevăr posibil să identificăm oamenii și locațiile lor cu ajutorul managementului Telegram.

„Asta este singura modalitate de a afla cine se află în spatele conversațiilor Telegram – dacă sunt în străinătate, sau dacă sunt provocatori în Rusia”, a spus expertul.

El a spus că participarea minorilor la acte de sabotaj este o problemă controversată în cadrul grupului.

„Un profesionist este bine pregătit și știe în ce se bagă”, a spus el. Cu toate acestea, oamenii care recrutează minori o văd ca pe o metodă ieftină și rapidă de a ajunge ușor la ținte care să fie distruse. Tot canalele Telegram ar putea fi folosite și de agenții serviciilor secrete pentru a prinde ulterior tinerii implicați.

Potrivit organizației pentru drepturile omului Avtozak LIVE, peste 550 de persoane sunt urmărite penal pentru acte de sabotaj și incendiere a birourilor de recrutare ale armatei ruse. Nu sunt oferite cifre despre minori implicați.

Organizația OVD-Info raportează că cel puțin 28 de persoane din Rusia au primit pedepse cu închisoarea pentru sabotaj de la începutul invaziei. Conform legislației ruse, astfel de cazuri pot duce la pedepse cu închisoarea de la 10 la 12 ani pentru persoanele care au peste 16 ani.

În acest moment, tinerii suspectați de sabotaj sunt acuzați de „terorism”, a declarat Alexander Verkhovski, șeful centrului de cercetare SOWA. El a declarat că alți doi tineri de 14 ani din Sankt Petersburg au fost condamnați la doi ani și patru luni de închisoare pentru că au incendiat un releu de comunicații. Verkhovski a mai spus că, din păcate, nu există statistici cu privire la astfel de cazuri, deoarece documentele nu au fost accesibile publicului.

Parlamentul rus analizează în prezent un proiect de lege care ar reduce limita de vârstă pentru urmărirea penală pentru acuzațiile de sabotaj, la 14 ani.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Motivul pentru care această femeie a fost părăsită de soț. Tu îți dai seama ce a văzut în poză și l-a făcut...
Digi FM
Angelina Jolie, spectaculoasă la proiecția noului ei film, „Maria”, la AFI Fest. Fanii sunt de părere că...
Pro FM
Mama Selenei Gomez avea doar 16 ani când a născut-o pe celebra artistă: „Am crescut împreună”. Ce relație au...
Film Now
Fiul lui Goldie Hawn, dezvăluiri despre furia pe care o simțea în copilărie din cauza faimei mamei sale...
Adevarul
Cum ne-au păcălit sovieticii când au ocupat România: „În ’44 a fost un entuziasm general, lumea a înțeles că...
Newsweek
Ce au lucrat pensionarii care iau pensie crescută la MICA RECALCULARE? Șeful Casei de Pensii anunță
Digi FM
Angelina Jolie, spectaculoasă la proiecția noului ei film, „Maria”, la AFI Fest. Fanii sunt de părere că...
Digi World
Fructele care pot îmbunătăţi starea de spirit şi alunga oboseala mentală
Digi Animal World
Un veterinar a dezvăluit ce rase de pisici nu ar deține niciodată. A fost taxat imediat: „Cer să se facă...
Film Now
Hugh Jackman e îndrăgostit și are deja "o relație solidă"? Cine e colega de breaslă recent despărțită de...
UTV
CRBL a postat primele imagini dupa operatia de blefaroplastie. „Sper ca recuperarea sa fie usoara”