Consilierul prezidenţial rus Iuri Uşakov a declarat luni că Moscova nu este pregătită deocamdată să poarte convorbiri de pace cu Ucraina, dat fiind atacul Kievului asupra regiunii ruse Kursk, însă a subliniat că Rusia nu îşi retrage propunerile anterioare în vederea păcii. Uşakov a făcut aceste remarci într-o declaraţie video difuzată de portalul de presă SHOT, informează Reuters.
"La acest moment, dată fiind această operaţiune, nu vom discuta", a spus Uşakov. Incursiunea fulger a Ucrainei în Kursk - cea mai amplă desfăşurată de o putere străină în Rusia, după Al Doilea Război Mondial - a început pe 6 august, când mii de militari ucraineni au traversat graniţa de vest a Rusiei. Întrebat dacă propunerile pentru convorbiri de pace înaintate în iunie de preşedintele Vladimir Putin sunt acum revocate, Uşakov a răspuns că nu.
"Nu, acestea nu sunt anulate. Însă desigur că în acest moment ar fi complet inadecvat să intrăm în orice fel de proces de negociere", a spus Uşakov. Întrebat cât timp îşi va menţine Moscova poziţia de a pune pe pauză perspectiva oricăror convorbiri cu Kievul, Uşakov a răspuns: "Nu ştiu. Va depinde de situaţie, inclusiv de cea de pe front."
În iunie, Putin a spus că Rusia ar pune capăt războiului din Ucraina, doar dacă Kievul ar accepta să renunţe la ambiţiile sale pentru NATO şi să predea în întregime patru provincii revendicate de Moscova - propuneri pe care Kievul le-a respins rapid, afirmând că ar echivala cu o capitulare.
Incursiunea Ucrainei vizează crearea unei zone-tampon
Incursiunea militară a Ucrainei în Kursk vizează crearea unei „zone tampon” pentru a preveni atacurile transfrontaliere ale forţelor Moscovei, a declarat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în contextul în care trupele sale au aruncat în aer al doilea pod în regiunea de frontieră cu Rusia, relatează CNN.
Forţele ucrainene avansează în Kursk pe fondul luptelor care au urmat declanşării operaţiunii lor militare surpriză în urmă cu aproape două săptămâni. Dar Ucraina rămâne, de asemenea, sub presiune în estul său ocupat, în timp ce forţele ruse avansează spre un centru militar cheie.
Ofensiva din Kursk a făcut ca Rusia să se lupte pentru a-şi consolida propriul teritoriu. Kievul pare să aibă mai multe obiective cu asaltul, de la ridicarea moralului după câteva luni toride la epuizarea resurselor Rusiei. Un consilier prezidenţial ucrainean a declarat că incursiunea urmăreşte să asigure un proces de negociere „echitabil”.
Pentru prima dată, Zelenski a vorbit duminică despre ambiţiile strategice ale operaţiunii, el afirmând: „Acum, sarcina noastră principală în cadrul operaţiunilor defensive globale este: să distrugem cât mai mult potenţial de război rusesc posibil şi să desfăşurăm acţiuni contraofensive maxime”.
Acestea includ „crearea unei zone tampon pe teritoriul agresorului”, a spus preşedintele în cel mai recent discurs al său. „Tot ceea ce provoacă pierderi armatei ruse, statului rus, complexului lor militar-industrial şi economiei lor contribuie la prevenirea extinderii războiului şi ne apropie de un sfârşit just al acestei agresiuni”, a declarat Zelenski.
Editor : Marina Constantinoiu