„Poate Europa adopta o mentalitate de război?” Un scriitor ucrainean explică ce înseamnă să fii pregătit pentru orice scenariu

Data publicării:
Ucraina bombardament
Foto: Profimedia

Poate Europa să treacă la o „mentalitate de război”? Pornind de la expresia deja consacrată, folosită recent de șeful NATO, Mark Rutte, un scriitor ucrainean povestește ce înțelege el prin asta (sau - un evertisment - ce ar trebui să înțelegi tu), prin ochii celui care se confruntă zilnic cu agresiunea rusă. Cumpărați o baterie externă pentru telefon și scrieți un testament, pregătește o geantă de rezervă în care ar trebui să încapă toată viața ta.

Textul său a apărut recent în ziarul britanic The Guardian.

„Ziua 1.024 a invaziei. Kiev, 7 dimineața. Vineri 13. Într-o viață anterioară, cineva ar fi observat că aceasta este o zi care prevestește ghinion. Dar într-o țară în care bombardamentele sunt zilnice, acest lucru a devenit irelevant. Mă trezește sunetul unei aplicații de pe telefonul care mă avertizează cu privire la o amenințare sporită cu rachete. În timp ce eu și partenerul meu ne ascundem pe coridor, citesc știrea că șeful NATO, Mark Rutte, le-a cerut membrilor alianței transatlantice conduse de SUA să „treacă la o mentalitate de război”.”

Așa își începe materialul publicistic Oleksandr Mikhed, scriitor ucrainean de 36 de ani, autorul volumului „Limbajul războiului”, și membru PEN Ukraine (o organizație neguvernamentală ucraineană înființată pentru a proteja libertatea de exprimare).

„Odată cu prima explozie a sistemului de apărare aeriană, mă lovește un gând: pentru cei care nu au trăit deja cu el timp de aproape trei ani, cum ați explica această mentalitate? Ce este această gândire de război?”

profimedia-0934452529
Foto: Profimedia

Mentalitate de război

„Să începem cu elementele de bază. Încercați să acceptați teza că Rusia este dușmanul vostru. Tot ce este rusesc este dușmanul vostru. Știu că acest lucru este complicat. Dar Rusia a folosit literalmente totul ca instrument al războiului hibrid: sportul, baletul, muzica clasică, literatura, arta - toate acestea sunt platforme pentru promovarea narațiunilor sale. Chiar și cea mai îngrijită biserică ortodoxă rusă ar putea ascunde ofițeri de informații ruși, care abia așteaptă comanda de a pune jos arzătoarele de tămâie și de a lua armele. Nu uitați că, pentru susținătorii doctrinei politice cunoscute sub numele de „lumea rusă”, această lume este potențial nelimitată; ea există oriunde se vorbește limba rusă și unde au fost amplasate monumente lui Pușkin.

Înainte de invazie, inamicul va încerca să tulbure situația politică internă. Vor apărea mișcări și partide locale radicale de dreapta, finanțate de Rusia. Nu va fi nevoie să vă atace imediat cu tancurile lor, deoarece pot mitui pur și simplu sute de idioți utili și bloggeri pentru a semăna haosul și a stârni neîncrederea față de autorități. Aceștia vor disemina conținut social media direcționat care vă va provoca, apăsând puternic pe punctele sensibile ale societății dumneavoastră - toate generate de fabricile de roboți și de specialiștii ruși în operațiuni psihologice.”

Un război cu Rusia înseamnă mult haos, un haos bine pregătit și însămânțat caută să ne lămurească Oleksandr Mikhed, și care se instașează fără să-ți dai seama.

„Rusia va folosi adolescenții ca instrumente ale haosului. Ca într-o căutare bizară, aceștia vor primi sarcini de la responsabilii lor prin intermediul mesagerilor. Ei vor incendia vehicule militare, vor planta explozibili sub o centrală electrică locală, vor da un telefon la o școală pentru a raporta o explozie - orice pentru a semăna haosul.

Este greu de crezut, dar nu Vladimir Putin însuși vă va invada țara. Vor fi sute de mii de ruși obișnuiți cărora li s-a spus timp de decenii că valorile voastre sunt malefice. Nimănui nu-i va păsa de nuanțele și subtilitățile specifice stângii, libertarianismului sau liberalismului vostru. Ceea ce Putin numește „vestul colectiv”, el consideră că este uniform și rău.

Mentalitatea pe timp de război înseamnă să înțelegi că, înainte de a-ți invada țara, Rusia va întocmi o listă cu ofițeri militari experimentați, figuri publice intelectuale, jurnaliști, politicieni, scriitori și medici proeminenți și va încerca să îi elimine pe toți. Va încerca să îi elimine pe cei care se află în prima linie a gândirii ideilor, precum și prima linie de rezerviști militari.”

4 killed, 33 injured in Russian airstrikes on Zaporizhzhia: Ukraine
Foto: Profimedia

Gate de plecare

Trebuie să încetezi să mai crezi că războiul este ceva ce se poate întâmpla doar altcuiva, că nu pate trece pragul casei tale. De cele mai multe ori poate, chiar fizic - explică scriitorul ukrainean.
„Mentalitatea de război înseamnă să ai un „bagaj de rezervă” împachetat și gata de plecare, să îți încapă toată viața într-un singur rucsac. Copii ale documentelor. Câteva fotografii de familie. O trusă de prim ajutor. O baterie pentru telefonul mobil. O pereche de chiloți și șosete de rezervă. Ceva cu care puteți pleca de acasă.

Cel mai greu de crezut lucru este că războiul ar putea fi la ușa ta. Și acest prag nu este simbolic, ci foarte real: pragul propriei case. Pierderea porțelanului preferat, a cărților părinților, a fotografiilor din copilărie ale copiilor mari, imposibilitatea de a-ți lua pisica, câinele sau hamsterul iubit în timpul evacuării - toate acestea sunt reale.

Se pare întotdeauna că războiul este ceva ce se întâmplă altcuiva, într-o parte mai săracă a lumii. Nu pot începe să arunce bombe asupra capitalei unei țări europene în secolul XXI! Mentalitatea în timp de război este realizarea faptului că se poate”.

Russian air strike in Zaporizhzhia, Ukraine - 08 Nov 2024
Foto: Profimedia

2025

„Ce se întâmplă dacă Rusia câștigă în Ucraina? Putem vedea deja umbrele unui 2025 întunecat.

Și oricât de mult ai încerca să te pregătești, într-o zi te vei trezi la un atac cu rachete al inamicului. Veți crede că se va termina în două sau trei săptămâni, cel mult încă o lună. În curând veți pierde noțiunea zilelor. Dar vă veți iubi țara cu toată inima. Vă veți îndrăgosti din nou de umorul și caracterul național și vă veți redescoperi bucătăria națională. De fapt, veți ajunge să considerați fiecare fel de mâncare națională gătită pe întuneric (deoarece nu va exista electricitate) drept un element de rezistență și rezistență națională.

În așteptarea unui miracol, vreau cu adevărat să cred că nimic din toate acestea nu vi se va întâmpla, așa cum ni s-a întâmplat nouă”, scrie Oleksandr Mikhed .

Kiev, ora 10:00. Sfârșitul alertei antiaeriene. Rușii au lansat 90 de rachete și 200 de drone ucigașe care țintesc infrastructura civilă. Scopul rămâne același: să îi forțeze pe ucraineni să trăiască fără electricitate, căldură și gaz. Terorizarea civililor este o metodă tipică unei țări teroriste. O dimineață obișnuită de realitate anormală, și totuși voința comună a lumii nu este suficient de puternică pentru a o opri.

„Îmi dau seama că nu mai am timp să vă spun cele mai importante lucruri dintre toate: să vă sărutați partenerul chiar acum; urmați un curs de medicină tactică și altul de antrenament cu arme de foc; cumpărați o baterie de rezervă pentru telefon; scrieți un testament; și aflați unde se află cel mai apropiat adăpost antiatomic. Fără niciun motiv. Doar în cazul în care miracolele nu se întâmplă și vi se cere să treceți la o mentalitate de război.”

Massive Russian Attack Causes Blackouts - Odesa
Foto: Profimedia

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
ANAF pune tunurile pe românii care scot bani de la bancomat, când vorbim de sume mari. Ce urmărește...
Digi FM
Dan Negru ironizează „Ordonanța trenuleț”: „Îi dau fiicei mele 100 de lei, îi iau 70% și...
Pro FM
Val de critici după ce Mira s-a afișat în costum de baie, cu abdomenul la vedere: „Mai pune câteva kilograme...
Film Now
Două filme noi au debutat în forţă la box office-ul nord american în perioada sărbătorilor de iarnă
Adevarul
Rusia respinge planul de pace al lui Donald Trump pentru Ucraina. Ce nemulțumiri au apărut
Newsweek
Care pensionari iau 175 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie? Cum au scăpat de Ordonanța Trenuleț?
Digi FM
România, cap de listă într-un clasament al Vogue privind cele mai bune locuri de vizitat din lume în 2025: „O...
Digi World
Cum să îmbunătățești securitatea cibernetică a dispozitivelor tale. Sfaturi simple și ușor de pus în aplicare
Digi Animal World
O femeie din Texas a fost mușcată de un șarpe când folosea toaleta. Incidentul nu a împiedicat-o, însă, să...
Film Now
Soția lui Bruce Willis, mesaj emoționant la aniversarea celor 17 ani de căsnicie: „Simt o greutate pe inimă...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025