Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis miercuri o scrisoare către președintele Consiliului European, Donald Tusk, și către președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu privire la situația din Republica Moldova, în care le cere găsească urgent, împreună cu statele membre ale Uniunii Europene, ce trebuie făcut pentru a pune capăt situației actuale din țara vecină. Șeful statului vorbește despre „acțiuni concrete”, dar soluția, precizează președintele, trebuie să fie una negociată, pe baza valorilor și principiilor Uniunii Europene.
România - care are o relație specială cu Republica Moldova - este pregătită să sprijine aceste eforturi, în deplină concordanță cu obiectivul său strategic, care este și obiectivul Uniunii Europene: acela de a susține parcursul european al Republicii Moldova, le spune Klaus Iohannis liderilor europeni.
România deține președinția Consiliului Uniunii Europene până la sfârșitul lunii iunie.
Reacția președintelui intervine în condițiile în care la Chișinău situația politică devine tot mai confuză și mai complicată, principalele instituții politice ale țării fiind în conflict.
Uniunea Europeană a reacționat până acum prin comunicate în care, dată fiind situația delicată, a sugerat că este dispusă să conlucreze cu guvernul Maiei Sandu, premierul nerecunoscut de Curtea Constituțională a Republicii Moldova.
Pe de altă parte, mesajele transmise de unii lideri de la București, inclusiv de ministrul de externe, Teodor Meleșcanu, au părut la un moment dat confuze și chiar contrare cu punctul de vedere exprimat de Bruxelles.
Citiți și: Meleșcanu, poziție opusă de cea a UE pe tema R. Moldova: Se pronunță pentru alegeri anticipate
Titus Corlățean critică poziția UE în privința crizei politice din Republica Moldova
Dăncilă, critică timidă pentru Meleşcanu: „Cred că unii s-au grăbit cu declaraţiile”
Poziția României la criza din Republica Moldova. MAE publică un nou punct de vedere
Ce s-a întâmplat în Republica Moldova
Criza din Republica Moldova a izbucnit sâmbătă, când Parlamentul de la Chișinău rezultat în urma alegerilor legislative din 24 februarie s-a reunit, după ce, după luni de negocieri politice, deputații au reușit in extremis formarea unei majorități între socialiști - câștigătorii alegerilor - și blocul prooccidental ACUM, alianță care a ieșit pe locul al treilea. Această coaliţie are un singur scop: scoaterea din viaţa publică a lui Vladimir Plahotniuc, liderul Partidului Democrat, cel acuzat că, din umbră, controlează toată ţara. Formațiunea lui Plahotniuc a ieșit pe locul al doilea la alegeri și prin această alianță este lăsată în afara jocului politic.
Legislativul și-a ales sâmbătă președintele - socialista Zinaida Greceanâi - și a învestit un nou guvern, condus de prooccidentala Maia Sandu, președintele socialist al țării, Igor Dodon semnând și decretele în acest sens.
Curtea Constituțională a Republicii Moldova a invalidat, însă, toate deciziile luate sâmbătă de Parlament, pe motiv că s-ar fi depășit termenul în care legislativul putea învesti un nou guvern. Dominată de judecători controlați de Vladimir Plahotniuc, Curtea Constituțională a dizolvat Parlamentul și l-a suspendat pe președintele țării, socialistul Igor Dodon, numindu-l președinte interimar pe premierul în exercițiu Pavel Filip, de la Partidul Democrat, care imediat a convocat alegeri legislative anticipate pentru 6 septembrie.
În acest context tulbure, de blocaj politic și instituțional la Chișinău, Guvernul României a transmis un comunicat în care a făcut un apel la toate forțele politice din Republica Moldova să respecte procesul democratic și voința cetățenilor exprimată prin vot la alegerile din februarie 2019. La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a făcut apel la respectarea democrației și statului de drept.
Ulterior, Uniunea Europeană a transmis, într-un comunicat comun semnat de șefa diplomației europene, Federica Mogherini, și comisarul pentru extindere, Johannes Hahn, că Bruxelles-ul este gata să lucreze cu „cu guvernul legitimat în mod democratic” la Chișinău. Comunicatul UE a evitat însă să dea nume și să precizeze despre ce guvern este vorba, dar îndeamnă la reținere și la găsirea unei soluții la actualul blocaj politic de la Chișinău numai prin dialog între „reprezentanții democratic aleși”.
Textul scrisorii trimite de președinele Klaus Iohannis
Vă prezentăm în continuare textul integral al scrisorii:
„Stimate domnule Președinte al Consiliului European,
Stimate domnule Președinte al Comisiei Europene,
România, ca stat membru al Uniunii Europene, având o relație specială cu Republica Moldova, bazată pe Parteneriatul Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, și împărtășind o limbă, o istorie și o cultură comune, este preocupată de evoluțiile aflate în desfășurare la Chișinău.
În opinia noastră, Republica Moldova, partener asociat al Uniunii Europene prin Acordul de Asociere și Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător și, în același timp, membru al Parteneriatului Estic, se confruntă în prezent cu o gravă criză constituțională și politică, care prezintă riscuri pentru stabilitatea sa.
Mai mult decât atât, după cum sunt convins că știți, această criză, în imediata vecinătate a României și a Uniunii Europene, prezintă mize semnificative pentru stabilitatea și securitatea regionale pe care Uniunea Europeană și statele sale membre nu le pot ignora.
Cred cu tărie că Uniunea Europeană, în ansamblul său, în conformitate cu angajamentele asumate față de Republica Moldova prin intermediul Politicii Europene de Vecinătate, precum și prin Strategia Globală a Uniunii Europene, trebuie să se ridice la nivelul așteptărilor cetățenilor Republicii din Moldova, care în majoritate și-au exprimat sprijinul pentru agenda europeană a țării lor, după cum s-a confirmat și la alegerile parlamentare din februarie 2019.
În acest context, fac apel la dumneavoastră, în regim de urgență, pentru a identifica, împreună cu statele membre ale Uniunii Europene, acțiuni concrete pentru a pune capăt situației actuale printr-o soluție negociată în Republica Moldova, pe baza valorilor și principiilor Uniunii Europene.
România este pregătită să sprijine aceste eforturi, în deplină concordanță cu obiectivul nostru strategic, care este și obiectivul Uniunii Europene, acela de a susține parcursul european al Republicii Moldova.
Cu stimă,
Președintele României
Klaus-Werner Iohannis
Excelenței sale Domnul Donald Tusk
Președintele Consiliului European,
Excelenței sale Domnul Jean-Claude Juncker
Președintele Comisiei Europene
Cc: Doamnei Federica Mogherini
Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate / Vicepreședinte al Comisiei Europene
Domnului Johannes Hahn
Comisar pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri în vederea Extinderii”.