Situaţia rămâne în continuare tensionată, miercuri, în Republica Moldova, unde reprezentanţi ai guvernului condus de Maia Sandu, susţinut de ACUM şi Partidul Socialiştilor (PSRM), şi cei ai executivului condus de Pavel Filip, susţinut de Partidul Democrat (PDM), se acuză reciproc de uzurparea puterii în stat şi de acţiuni ilegale. Criza începe să se reflecte și asupra instituțiilor de forță.
Un incident s-a produs miercuri dimineaţă între ministrul de interne al guvernului Maia Sandu, Andrei Năstase, şi Alexandru Pânzari, șeful Inspectoratului General de Poliție, care a fost demis de Maia Sandu, dar care refuză să se supună acestui ordin.
Altercația dintre ministrul de interne din Guvernul Maia Sandu și șeful demis al IGP a avut loc la o direcţie a Institutul Naţional de Investigaţii, acolo unde mai mulţi angajaţi şi-au exprimat marţi sprijinul pentru noul guvern de la Chișinu. Imediat, aceștia au fost suspendaţi din funcţie.Andrei Năstase nu a fost lăsat să intre în instituţie de către Alexandru Pânzari. La un moment dat, între cei doi au avut loc îmbrânceli, relatează Agerpres.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Maia Sandu l-a somat pe şeful Inspectoratului General de Poliţie (IPG), Alexandru Pânzari, care se supune guvernului Filip, să nu îndeplinească ordine ilegale şi să nu participe la uzurparea puterii în stat, după altercaţia pe care acesta a avut-o cu noul ministru de interne al guvernului Sandu, Andrei Năstase, relatează Radio Chişinău. „Fiecare acţiune ilegală în aceste zile înseamnă ani grei de puşcărie pentru complicitate sau chiar participare la uzurparea puterii în stat”, a declarat Maia Sandu, dând citire mai multor prevederi ale Codului penal în acest sens.
Zeci de mascați de la unitatea de elită „Fulger” au mers miercuri dimineață la Direcția nr. 6 a Inspectoratului Național de Investigații, acolo unde activau mai mulți dintre polițiștii care în ajun declaraseră că se supun noului guvern condus de Maia Sandu și noii conduceri a Inspectoratului General de Poliție. Ajunși la muncă, șase colaboratori ai instituției au fost anunțați că sunt suspendați din funcție, fiind obligați să-și depună legitimațiile de serviciu, relatează Unimedia. Un angajat ar fi sărit pe geam, pentru că, spune el, nu i s-a permis să părăsească sediul instituției, după ce a fost demis, a relatat sursa citată.
Pe de altă parte, biroul colonelului Anatolie Macovei, care declarase în ajun că va accepta autoritatea Parlamentului și se va subordona noului Guvern, ar fi fost percheziționat miercuri dimineață. El susține că mascații ar fi descins în biroul său.
Alexandru Pînzari, șeful Poliției demis din funcţie de guvernul Sandu, a declarat că a fost demarată o anchetă de serviciu şi au fost suspendaţi din funcţie şase colaboratori ai Direcţiei nr. 6 a Inspectoratului Naţional de Investigaţii. El a declarat că mascații au fost aduși pentru că în sediul instituției se află documente importante, inclusiv declarații ale martorilor implicați în dosare penale răsunătoare, astfel să nu aibă loc scurgeri de informație.
Direcția nr. 6 a Inspectoratului Național de Investigații este o subdiviziune care se ocupă de martori și alți participanți la procesul penal.
Noul șef al Inspectoratului General de Poliție - numit de ministrul de interne din Guvernul Sandu, Andrei Năstase - este Gheorghe Bălan.
Cine face politica externă?
Pe de altă parte, marţi seara, ministrul de externe din guvernul Sandu, Nicolae Popescu, a transmis un mesaj pentru ministrul de externe din guvernul Filip, Tudor Ulianovschi, spunând că aşteaptă cu nerăbdare momentul când va primi dosarele de la acesta, pentru a se asigura că politica externă a Republicii Moldova se ghidează „în primul rând după interesele ţării şi ale cetăţenilor, nu după interesele unui partid sau altul”.
Totodată, Nicolae Popescu s-a arătat indignat de situaţia creată în preajma instituţiilor de stat, inclusiv în faţa Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene. „Este sub demnitatea Moldovei, sub demnitatea diplomaţilor să creeze aceasta situaţie de inconfort şi incapacitate de a îndeplini funcţia”, a subliniat Popescu.
La rândul său, potrivit Deschide.md, Pavel Filip a declarat la postul public de televiziune că puterea „trebuie transmisă unui guvern legitim”. „Nimeni nu se ţine de funcţii. Cu toţii suntem gata să părăsim fotoliile, dar puterea trebuie transmisă unui guvern legitim”, a spus Filip, care este şi prim-vicepreşedinte al PDM.
Filip a arătat că, potrivit deciziilor Curţii Constituţionale, nici parlamentul, nici guvernul votat de acesta nu sunt structuri legitime, ceea ce a generat, în opinia sa, blocajul politic actual.
Filip a anunţat duminică dizolvarea parlamentului şi semnarea decretului prin care a stabilit la 6 septembrie data alegerilor anticipate, după ce Partidul Socialist şi blocul ACUM - care au împreună 61 de mandate de deputat din totalul de 101 - au creat o coaliţie şi au învestit un nou guvern, la a cărui conducere a fost numită şefa Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu. Noul guvern a fost invalidat de Curtea Constituţională, care, potrivit unor observatori şi presei de la Chişinău, este aservită controversatului lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.
Citiți și: MAE israelian e confuz: Este neclar dacă decizia R. Moldova de a muta sediul ambasadei este în vigoare