Moartea celor șase ostatici israelieni „a schimbat totul” pentru Netanyahu. Avertismentul unui oficial american

Data publicării:
ostatici recuperați din gaza Hersh Goldberg-Polin, Carmel Gat, Eden Yerushalmi, Alexander Lobanov, Almog Sarusi şi Ori Danino
Doi dintre ostaticii morţi erau femei şi patru bărbaţi. Foto: Profimedia Images
Din articol

Oficialii americani și israelieni au recunoscut că uciderea celor șase ostatici în Fâșia Gaza în cursul weekendului a zădărnicit progresele înregistrate în ultimele săptămâni de negociatori privind un acord de încetare a focului între Israel și grupul militant palestinian Hamas, scrie POLITICO

Vestea morții lor a stins din optimismul recent cu privire la un posibil acord în viitorul apropiat, ambele părți prevăzând represalii puternice din partea premierului israelian Benjamin Netanyahu. De asemenea, oficialii se tem că tensiunile dintre conducerea israeliană și Hamas vor continua să crească, ceea ce ar putea bloca și mai mult negocierile.

„Nu arată bine”, a declarat un oficial israelian informat cu privire la negocieri. „Încă lucrăm la asta, dar uciderea ostaticilor a schimbat totul”, a spus el.

Aceste temeri, deși exprimate în privat, contrastează puternic cu ceea ce au transmis oficialii americani săptămâna trecută.

După ce negociatorii s-au întâlnit la Cairo pe 26 august, oficialii lui Biden au declarat că discuțiile sunt pe drumul cel bun și că sunt optimiști că se va ajunge curând la un acord. Tot ceea ce a rămas de rezolvat au fost câteva detalii minore, au spus ei la momentul respectiv.

Însă aceste mici detalii au devenit între timp obstacole majore și se dovedesc a fi mult mai dificil de depășit decât au anticipat inițial unii din cadrul administrației.

Principalul punct de divergență între cele două părți este prezența trupelor israeliene de-a lungul coridorului Philadelphi - o mică fâșie de frontieră demilitarizată care separă Gaza de Egipt.

Netanyahu dorește ca cel puțin o parte din trupele sale să fie staționate acolo pentru a împiedica gruparea militantă să folosească o presupusă rețea de tuneluri pentru a face contrabandă cu arme și luptători prin granița cu Egiptul. De asemenea, au loc negocieri simultane cu Egiptul cu privire la cine va controla frontiera oficială dintre Egipt și Gaza, cunoscută sub numele de punctul de trecere Rafah. Grupul internațional de negociere, format din reprezentanți ai Qatarului, Egiptului, Israelului și Statelor Unite, a discutat anterior despre eventuala aducere a unei terțe părți pentru a opera punctul de trecere.

Consiliul Național de Securitate a refuzat să comenteze cu privire la stadiul negocierilor.

Președintele Joe Biden a devenit din ce în ce mai frustrat de Netanyahu - supărarea sa fiind evidentă în weekend, când a răspuns cu un „nu” sec unui reporter care l-a întrebat dacă prim-ministrul israelian face suficient pentru a încheia acordul.

De când și-a abandonat candidatura pentru realegere, Biden a considerat că obținerea unui acord de încetare a focului înainte de alegeri este o modalitate sigură de a-și consolida propria moștenire și de a amplifica șansele vicepreședintelui Kamala Harris în noiembrie, au declarat oficialii. O victorie a lui Harris ar contribui, de asemenea, la scrierea capitolului lui Biden în cărțile de istorie.

Și președintele a devenit deosebit de emoționat după moartea în acest weekend a unui cetățean american, Hersh Goldberg-Polin, care a fost ținut captiv în tunelurile din Gaza, au declarat oficialii. Biden a fost mișcat de părinții lui Polin, care au făcut o pledoarie emoționantă la DNC luna trecută, și le-a spus consilierilor că lunile lor de îngrijorare urmate de durerea bruscă i-au amintit de pierderea extrem de lentă a propriului fiu, Beau, din cauza cancerului.

Citește și: Cine erau cei 6 ostatici găsiți morți de IDF într-un tunel din Gaza. Au fost împușcați în cap cu puțin timp înainte să fie recuperați

Tensiunile cresc

Între timp, tensiunile dintre Israel și Hamas par să crească. După moartea ostaticilor de duminică, Netanyahu a ținut un discurs în care a afirmat că nu va face compromisuri în ceea ce privește problema coridorului Philadelphi și a respins orice sugestie că nu ar avea ca prioritate aducerea acasă a israelienilor din Gaza.

„Dacă părăsim (coridorul Philadelphi), s-ar putea să nu ne mai întoarcem timp de 42 de ani”, a spus el. „Acest coridor este diferit de toate celelalte locuri - este central, determină tot viitorul nostru”.

Duminică, Hamas a difuzat imagini video cu cei șase ostatici care au fost uciși, promițând să difuzeze mai multe în zilele următoare, inclusiv ceea ce grupul a descris ca fiind „ultimele lor mesaje”.

În același timp, sute de mii de israelieni au ieșit să protesteze în orașele israeliene, îndemnând guvernul să ajungă rapid la un acord de încetare a focului și să aducă acasă ostaticii rămași în viață.

Luni, oficialii americani au fost în continuare fermi că un acord este posibil, dar au renunțat la retorica lor încrezătoare de până atunci că un acord este aproape.

„Nu pot garanta un anumit rezultat, credem doar că este un rezultat care este posibil”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby. „Nu este optimism. Este pragmatism”.

Kirby a apărat declarațiile anterioare ale administrației, spunând că acestea „au fost corecte”. „Dar, de asemenea, nu am spus niciodată că va fi ușor. Nu vă pot spune cum arată calendarul”, a mai spus el. 

Citește și: VIDEO Hamas dă noi instrucțiuni privind gestionarea ostaticilor, în cazul în care se apropie armata israeliană. ”Se vor întoarce în sicrie”

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Aflat pentru prima dată în spațiu, un astronaut NASA a privit spre Pământ: „Am trăit o minciună până acum...
Digi FM
Ilie Năstase ar fi divorțat în mare secret de soție. Ion Țiriac: "Am auzit că a divorțat acum 2 săptămâni. E...
Pro FM
Bianca Censori a ieșit pe stradă fără pantaloni. Soția lui Kanye West a luat masa la un local de fițe, dar a...
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene a estimat când va pune Rusia capăt războiului
Newsweek
O boală mortală amenință la granița României. E pentru prima oară în 100 ani. Care sunt simptomele?
Digi FM
Ilie Năstase ar fi divorțat în mare secret de soție. Ion Țiriac: "Am auzit că a divorțat acum 2 săptămâni. E...
Digi World
"Nu am văzut niciodată asta în casa noastră. Și stăm aici de patru ani". Ce au descoperit doi soți, total...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Unul dintre cei mai faimoși actori ai planetei în anii '90, de nerecunoscut astăzi. Pozat de paparazzi după...
UTV
Sean Penn are o noua iubita. Cine este Valeria Nicov, moldoveanca in varsta de 26 de ani alaturi de care a...