Biden susține că Netanyahu nu face suficient pentru a încheia acordul pentru eliberarea ostaticilor din Gaza

Data actualizării: Data publicării:
biden netanyahu
Foto: Shutterstock

Preşedintele Joe Biden a declarat că premierul israelian Benjamin Netanyahu nu face suficient pentru a obţine un acord pentru eliberarea ostaticilor deţinuţi în Gaza de Hamas, în timp ce SUA sunt aproape de a prezenta o propunere finală negociatorilor care lucrează la armistiţiu, relatează Reuters citată de News.ro.

Întrebat dacă crede că Netanyahu face destule eforturi pentru a ajunge la o înţelegere referitoare la ostatici, Joe Biden a răspuns scurt „Nu”, fără a face alte comentarii.

Întrebat dacă intenţionează să prezinte ambelor părţi termenii unui acord final privind ostaticii, în această săptămână, Biden a spus: „Suntem foarte aproape de asta”.

„Speranţa este eternă”, a adăugat el când a fost întrebat dacă va avea succes.

Biden a vorbit cu reporterii de la Casa Albă după ce, în weekend, forţele israeliene au recuperat dintr-un tunel din Gaza cadavrele a şase ostatici, printre care şi americanul israelian Hersh Goldberg-Polin, în vârstă de 23 de ani. Armata israeliană a declarat că aceştia au fost ucişi cu puţin timp înainte de militanţi palestinieni din Hamas. Această tragedie a stârnit critici la adresa strategiei administraţiei Biden de a obţine o încetare a focului în Gaza şi a sporit presiunea israelienilor asupra lui Netanyahu pentru a-i aduce acasă pe ostaticii rămaşi în Gaza.

Biden şi vicepreşedintele Kamala Harris s-au întâlnit luni şi cu echipa americană de negociere a ostaticilor în Situation Room, în timpul căreia Biden şi-a exprimat „dezolarea şi indignarea” faţă de uciderea ostaticilor, potrivit Casei Albe. În cadrul întâlnirii, Biden şi Harris au primit o informare cu privire la o propunere avansată de Statele Unite, Qatar şi Egipt şi au discutat următorii paşi în eforturile de a asigura eliberarea ostaticilor rămaşi, a declarat Casa Albă.

Noile critici ale lui Biden la adresa lui Netanyahu vin în contextul în care el şi Harris, care l-a înlocuit pe preşedinte în cursa pentru alegerile din 5 noiembrie, se confruntă cu apeluri tot mai numeroase pentru o acţiune decisivă care să pună capăt războiului de aproape 11 luni din Gaza. Conflictul a adus divergenţe în rândul democraţilor, mulţi progresişti făcând presiuni asupra lui Biden pentru a restricţiona sau cel puţin a pune condiţii asupra livrărilor de arme americane către Israel, principalul aliat al Washingtonului în Orientul Mijlociu.

Israelul, deranjat de criticile președintelui SUA

Ca răspuns la comentariile lui Biden, surse israeliene de rang înalt au declarat că este „remarcabil” faptul că Biden face presiuni asupra lui Netanyahu în legătură cu un acord privind ostaticii, mai degrabă decât asupra liderului Hamas, Yahya Sinwar. Acestea au afirmat că declaraţia lui Biden potrivit căreia Netanyahu nu face suficient este periculoasă şi pentru că vine la câteva zile după ce Hamas a executat şase ostatici, inclusiv un american.

La rândul său, Sami Abu Zuhri, un oficial Hamas de rang înalt, a declarat că criticile lui Biden la adresa lui Netanyahu reprezintă „recunoaşterea americană a faptului că Netanyahu a fost responsabil pentru subminarea eforturilor de a ajunge la un acord”. El a declarat că grupul va răspunde pozitiv unei propuneri care ar putea asigura o încetare permanentă a focului şi retragerea completă a Israelului din enclava palestiniană.

Netanyahu, care a acuzat Hamas de obstrucţionarea oricărui acord, a declarat în weekend că „oricine ucide ostatici nu doreşte un acord”.

Luni, protestatarii israelieni au ieşit în stradă pentru a doua zi, iar cel mai mare sindicat a lansat o grevă generală pentru a presa guvernul să ajungă la un acord pentru întoarcerea ostaticilor.

Lunile de negocieri mediate de SUA, Qatar şi Egipt au eşuat până acum după ce o propunere pentru planul unui acord în Gaza a fost prezentată de Biden în luna mai.

Între timp, ministrul de externe de la Londra, David Lammy, a anunţat luni că Marea Britanie va suspenda imediat 30 din cele 350 de licenţe de export de arme acordate Israelului, deoarece există riscul ca astfel de echipamente să fie utilizate pentru a comite încălcări grave ale dreptului umanitar internaţional.

Spre deosebire de SUA, guvernul Marii Britanii nu oferă arme direct Israelului, ci mai degrabă eliberează licenţe pentru companiile care vând arme.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Aflat pentru prima dată în spațiu, un astronaut NASA a privit spre Pământ: „Am trăit o minciună până acum...
Digi FM
Povestea hilară a unui american stabilit în România care a confundat un semn de taxi
Pro FM
Cum arată astăzi bărbatul de care Madonna s-a îndrăgostit când l-a văzut alergând prin parc. L-a făcut tată...
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene a estimat când va pune Rusia capăt războiului
Newsweek
Cine era domnitorul ce a fost ultimul din dinastia Mușatinilor pe tronul Moldovei?  Cine i-a urmat?
Digi FM
“N-am văzut în 64 de ani ploaie în halul ăsta”. Oamenii din localitățile inundate sunt disperați și...
Digi World
"Nu am văzut niciodată asta în casa noastră. Și stăm aici de patru ani". Ce au descoperit doi soți, total...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Sharon Stone, ani de coșmar: AVC, 18 milioane $ lipsă, probleme cu vederea și cu memoria. "Tot ce aveam era...
UTV
Sean Penn are o noua iubita. Cine este Valeria Nicov, moldoveanca in varsta de 26 de ani alaturi de care a...