William Hague / Foto: Mediafax
„Noi, Statele Unite și mai multe țări, inclusiv Franța, nu putem accepta, în secolul al XXI-lea, ideea că armele chimice pot fi folosite în condiții de impunitate”, a declarat șeful diplomației de la Londra.
În opinia sa, Consiliul de Securitate ONU, divizat în privința Siriei, nu și-a „asumat responsabilitățile ce îi revin”, motiv pentru care este posibil un răspuns „conform legislației internaționale”, dar „fără unitate deplină în Consiliul de Securitate”.
Parlamentul britanic urmează să fie convocat, joi, pentru a se pronunța asupra reacției Londrei la evenimentele din Siria, inclusiv asupra unei opțiuni militare pentru rezolvarea crizei.
Din cele cinci state care au drept de vot în Consiliul de Securitate – SUA, Marea, Britanie, Franța, Rusia și China -, ultimele două se opun categoric unei intervenții militare.
Intervenţia militară în Siria fără acordul Consiliului de Securitate al ONU sugerată de Londra şi Paris ar fi „periculoasă” şi ar încălca „grav dreptul internaţional”, a declarat, recent, ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov.
„Singura cale de ieșire din problema siriană este o rezoluție politică”, a declarat, la rândul său, ministrul de Externe chinez, Wang Yi.
Statele Unite acuză Siria de folosire a armelor chimice. Secretarul de Stat, John Kerry, a declarat că guvernul condus de Bashar al-Assad este singurul care ar avea capacitatea de a folosi astfel de arme.
Regimul din Siria deţine controlul asupra acestor arme chimice. Ştim că regimul sirian are capacitatea de a face acest lucru cu rachete. Ştim că regimul a fost determinat să îndepărteze opoziţia tocmai din acele locuri în care atacurile (cu arme chimice - n.red.) au avut loc”, a adăugat John Kerry.
Acesta a mai spus că Statele Unite au dovezi în plus pentru a sprijini acuzaţiile aduse şi că acestea vor fi dezvăluite în zilele următoare.