Pana de curent a lăsat locuințele și instituțiile fără apă potabilă, a provocat haos în spitale și moartea mai multor persoane. Ministrul de informații le-a cerut cetățenilor să scoată din priză toate aparatele de care nu au nevoie și să stingă luminile: „Ajutați-ne să vă ajutăm”, le-a spus el.
Un medic de la ONG-ul Medicos por la Salud a declarat că încă mai apar pene temporare de curent în spitale. Majoritatea instituțiilor medicale depind acum de generatoarele de curent, iar unele își transferă pacienții în spitale care le pot asigura îngrijirile medicale esențiale.
În acest weekend, un jurnalist a surprins imaginea teribilă a unei mame care își căra în brațe spre morgă fiica decedată, în fața Centrului de Diagnostic din Caracas. Femeia, Elizabeth Díazabraza, ar fi povestit că a ajuns cu fiica ei în vârstă de 19 ani la Centrul de Diagnostic, dar că medicii nu au putut să o ajute pe adolescenta emaciată, care cântărea doar 10 kilograme, din cauza penei de curent. Tânăra a murit la scurt timp, în brațele mamei sale.
„Medicul mi-a spus că și-au încheiat turele și, pentru că nu au curent electric, trebuie să o duc la spitalul Las Lomas”, a declarat femeia pentru La Prensa. Adolescenta care suferea de paralizie cerebrală și malnutriție nu a mai rezistat și a murit pe drum. Mama ei spune că fata a intrat în convulsii, a vomitat și a murit.
Imaginile surprinse de jurnaliști o arată pe femeie în timp ce își cară fiica moartă în brațe spre morgă, încă în stare de șoc, după ce medicii de la cel de-al doilea spital confirmaseră decesul.
Deși guvernul a anunțat că alimentarea cu energie electrică a fost restabilită în proporție de 100% și că toate activitățile pot fi reluate, majoritatea școlilor vor rămâne închise în perioada următoare. Președintele Nicolas Maduro proclamase încă de marți victoria în „războiul electric” cu SUA, pe care le acuză de „sabotaj”.
Însă energia nu este singura problemă din Venezuela. Oamenii au rămas fără apă potabilă, iar în unele zone, problema durează de mai bine de o lună. Locuitorii unui cartier din Caracas s-au călcat în picioare pentru a umple câteva bidoane cu apă direct dintr-un canal. În alte zone, oamenii au colectat apa din cascade, pentru a-și asigura strictul necesar.
Între timp, pana de curent a dus la înmulțirea jafurilor și acțiunilor de vandalism. Imaginile surprinse la un mall din orașul Maracaibo arată magazinele cu vitrinele sparte și rafturile goale.
Dacă Maduro a dat vina pe un atac de sabotaj al americanilor, președintele recunoscut drept interimar de majortatea statelor lumii, Juan Guaido, a declarat că pana de curent a fost doar o altă dovadă a „corupției și incompetenței” guvernului Maduro.
„Ne aflăm în mijlocul unei catastrofe care nu este nici rezultatul vreunui uragan, nici rezultatul unui tsunami. Este rodul ineficienței, incapabilității și corupției unui regim căruia nu îi pasă de viețile venezuelenilor”, a spus Guaido.
Acesta a mai adăugat că sectorul privat a pierdut peste 400 de milioane de dolari din cauza întreruperii de energie electrică.
Adunarea Națională a Venezuelei i-a cerut lui Juan Guaido să declare stare de urgență, întrucât acest lucru le-ar permite să solicite ajutor sau intervenție din partea altor state. Parlamentul de la Caracas, controlat de opoziţie, a decretat luni starea de alertă la solicitarea preşedintelui instituţiei, Juan Guaido, autoproclamat preşedinte interimar, după patru zile în care au avut loc pene de curent.
„Starea de alertă este decretată pe întreg teritoriul naţional (...) din cauza situaţiei catastrofale provocată de întreruperea serviciului de distribuire a curentului electric”, prevede decretul depus de Juan Guaido, care mai solicita şi „cooperare internaţională” pentru a scoate ţara din probleme.