De cinci zile, Venezuela este în beznă, iar criza pare a fi departe de o rezolvare. Lipsa curentului electric ar putea scoate din nou oamenii în stradă. Pana de curent care afectează întreaga țară a provocat, până acum, moartea a cel puțin 21 de persoane, între care 6 bebeluși. Jafurile s-au înmulțit, pacienții din spitale sunt disperați că vor muri, iar localnicii au început să colecteze apă de canal, pentru că lipsa electricității i-a lăsat și fără apă curentă.
Imaginile filmate în Venezuela arată proporțiile catastrofei umanitare: pacienți agonizând pe paturile murdare din spitale, oameni călcându-se în picioare pentru un bidon de apă de canal, piețe părăsite, magazine goale și localnici care părăsesc pe capete țara.
„O să ajungem în punctul în care o să ne mâncăm unul pentru altul”, i-a spus Zuly Gonzales, un locuitor din Caracas, reporterului de la The New York Times.
Lipsa apei curente este poate cel mai grav efect al penei de curent care nu pare să fie aproape de o rezolvare. Președintele venezuelean Nicolas Maduro, pe care majoritatea statelor lumii nu îl mai recunosc oficial, a dat vina pe „acțiunile de sabotaj ale Americii”. Contestatarii săi spun însă că pana de curent este rezultatul corupției și incompetenței administrației conduse de Maduro.
Caracasul are nevoie de minimum 20.000 de litri de apă pe secundă pentru a menține în funcțiune rețeaua. În lipsa apei, oamenii nu mai au cu ce spăla vasele, nu pot face duș și nu pot trage apa la toaletă. Iar acum, mulți se tem că această problemă va provoca epidemii de boli, mai ales că hiperinflația din ultimii ani a transformat produse sanitare de bază, precum săpunul, în bunuri de lux, pe care puțini și le pot permite.
SUA a anunțat marți că își va retrage toți diplomații din Venezuela, după ce Maduro l-a acuzat pe președintele american Donald Trump că a orchestrat un „plan demonic” și un „atac electromagnetic”.
Venezuela, din nou în stradă împotriva penei de curent
Opozantul venezuelean Juan Guaido îndeamnă la noi manifestaţii ”în toată ţara” marţi, în a cincea zi a unei pene uriaşe de curent care paralizează ţara, după ce Adunarea Naţională, dominată de opoziţie, a plasat Venezuela în ”stare de alertă”, invocând situaţia ”calamitoasă” din ţară, care se confruntă cu o catastrofă alimentară şi sanitară, relatează AFP.
În schimb, preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a îndemnat populaţia la ”rezistenţă activă” în faţa atacurilor urzite, în opinia sa, ”de Statele Unite” contra sistemului electric al ţării, cu scopul de a pregăti o intervenţie militară.
Invocând situaţia ”calamitoasă” - alimentară şi sanitară - după 100 de ore fără curent, Parlamentul a decretat luni starea de alertă în ţară, la cererea lui Guaido, preşedintele interimar autoproclamat şi recunoscut de aproximativ 50 de ţări.
„Lansez un apel către toate puterile sociale populare”, a tunat Maduro într-o alocuţiune la televiziunea naţională, citând ”colectivos” - care desemnează atât grupuri de cetăţeni care fac activităţi sociale, cât şi foraţiuni violente, care acţionează ca miliţii.
Maduro consideră că atacurile vizând sistemul electric maschează o voinţă a Statelor Unite de a „dispera” populaţia, pentru a încerca să introducă în forţă ajutorul umanitar pe care l-a respins şi a justifica o intervenţie militară americană deghizată.