Uraganul Oscar a făcut prăpăd în Cuba, țară care se confruntă cu pene masive de curent

Data actualizării: Data publicării:
intuneric pe strazile din cuba
Foto: Profimedia

Uraganul Oscar a adus ploi abundente în estul Cubei, inundațiile adăugându-se la o listă de probleme care afectează deja cea mai mare insulă din Caraibe, lovită de întreruperi uriașe de curent, relatează The Guardian.

Potopul a provocat alunecări de teren, iar vânturile de peste 120 de km/h au rupt acoperișurile caselor, făcând și mai dificilă munca tehnicienilor care încearcă să pună în funcțiune rețeaua electrică a Cubei, după un weekend în care întreaga țară, cu aproximativ 10 milioane de locuitori, a fost cufundată în întuneric.

„Vânturile au fost foarte puternice”, a povestit un locuitor al orașului Baracoa, din estul țării. „Marea este foarte agitată, iar țiglele au fost smulse de pe acoperișuri”.

Pe măsură ce uraganul Oscar a fost redus la gradul de furtună tropicală, atenția a revenit asupra colapsului rețelei electrice din Cuba, cauzat de centralele electrice învechite ale țării.

În ultimele luni, penele de curent au devenit atât de severe, încât oamenii au rămas fără alimentele pe care le depozitaseră la rece, un dezastru într-o țară cu inflație și prețuri în creștere.

În weekend, președintele cubanez Miguel Diaz-Canel a apărut în uniformă militară, ceea ce se întâmplă doar în momente de urgență națională, și de obicei după dezastre provocate de vremea severă.

Cea mai recentă criză a început săptămâna trecută, când toți lucrătorii neesențiali din vasta birocrație cubaneză au fost îndemnați să rămână acasă, în speranța că se va economisi energie, iar rețeaua va fi menținută în funcțiune.

Duminică s-a anunțat că școlile vor fi închise până joi, un alt eveniment foarte neobișnuit pe o insulă care se mândrește cu școlarizarea copiilor.

Electricitatea a fost restabilită luni în mare parte din centrul insulei, și potrivit unor informații recente, luminile sunt stinse atât în ​​extremitatea estică – unde a lovit uraganul Oscar – cât și în Pinar del Río, în vestul țării.

În Havana, electricitatea a început să revină la primele ore ale zilei de luni, cartierele fiind alimentate treptat, unul după altul. La ora prânzului, guvernul a spus că 56% din oraș avea curent electric.

Dar locuitorii capitalei se tem că sistemul de electricitate vechi nu va rezista, și spun că guvernul oferă informații pe platforma X, mai degrabă decât prin radio, chiar dacă telefoanele s-au oprit din cauză că nu au mai putut fi încărcate.

În iulie 2021, întreruperile de curent au declanșat proteste de stradă fără precedent, care au implicat mii de oameni. De această dată, manifestările de nemulțumire au fost reduse, locuitorii din mai multe cartiere din Havana mulțumindu-se doar să bată în vase.

Diaz-Canel a dat vina luni pentru problemele Cubei pe „războiul financiar” dus de Statele Unite împotriva țării sale, îndreptându-și comentariile către activiștii online din Miami care îi îndeamnă pe cubanezi să iasă în stradă. „Nu vom permite nimănui să acționeze provocând acte de vandalism, și cu atât mai puțin tulburând liniștea poporului nostru”, a spus el.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dana Budeanu, omagiu emoționant pentru Delia Budeanu. Cum și-a luat rămas bun de la fosta soacră
Digi FM
Pepe, reacție după ce Raluca Pastramă l-a acuzat că s-a aliat cu avocatul Adrian Cuculiș și cu Ibrahim: „Mă...
Pro FM
Dua Lipa, în rochie de piele decupată până la șolduri pe ambele părți, combinată cu dresuri plasă și multă...
Film Now
Filmul cu fiul lui Jack Nicholson în distribuție, în cinematografe. Ce încasări a avut la box office-ul global
Adevarul
De ce aproape jumătate din moldoveni au votat anti-Europa: „E o victorie uriașă. Bătălia acum începe”
Newsweek
O nouă creștere de pensie propusă de Senat. Cine sunt cei 800.000 pensionari care beneficiază? Când?
Digi FM
Sabrina Ionescu, baschetbalistă de origine română, e campioană WNBA. S-a născut în California și e măritată...
Digi World
Doi doctori, total uimiți de ce au văzut la microscop pe mâini aparent curate: "Oh, asta e dezgustător!"
Digi Animal World
Un câine s-a cățărat în vârful Marii Piramide din Giza. Imaginile, surprinse de un bărbat care naviga cu...
Film Now
N-a apărut încă în cinema, dar e considerat de critici cel mai bun film al anului: "O adevărată epopee"
UTV
Cum i-au raspuns fetele de la Pebbles and TamTam Erikai Isac, dupa ce a recunoscut ca s-a inspirat din piesa...