Uraganul Oscar a adus ploi abundente în estul Cubei, inundațiile adăugându-se la o listă de probleme care afectează deja cea mai mare insulă din Caraibe, lovită de întreruperi uriașe de curent, relatează The Guardian.
Potopul a provocat alunecări de teren, iar vânturile de peste 120 de km/h au rupt acoperișurile caselor, făcând și mai dificilă munca tehnicienilor care încearcă să pună în funcțiune rețeaua electrică a Cubei, după un weekend în care întreaga țară, cu aproximativ 10 milioane de locuitori, a fost cufundată în întuneric.
„Vânturile au fost foarte puternice”, a povestit un locuitor al orașului Baracoa, din estul țării. „Marea este foarte agitată, iar țiglele au fost smulse de pe acoperișuri”.
Pe măsură ce uraganul Oscar a fost redus la gradul de furtună tropicală, atenția a revenit asupra colapsului rețelei electrice din Cuba, cauzat de centralele electrice învechite ale țării.
În ultimele luni, penele de curent au devenit atât de severe, încât oamenii au rămas fără alimentele pe care le depozitaseră la rece, un dezastru într-o țară cu inflație și prețuri în creștere.
În weekend, președintele cubanez Miguel Diaz-Canel a apărut în uniformă militară, ceea ce se întâmplă doar în momente de urgență națională, și de obicei după dezastre provocate de vremea severă.
Cea mai recentă criză a început săptămâna trecută, când toți lucrătorii neesențiali din vasta birocrație cubaneză au fost îndemnați să rămână acasă, în speranța că se va economisi energie, iar rețeaua va fi menținută în funcțiune.
Duminică s-a anunțat că școlile vor fi închise până joi, un alt eveniment foarte neobișnuit pe o insulă care se mândrește cu școlarizarea copiilor.
Electricitatea a fost restabilită luni în mare parte din centrul insulei, și potrivit unor informații recente, luminile sunt stinse atât în extremitatea estică – unde a lovit uraganul Oscar – cât și în Pinar del Río, în vestul țării.
În Havana, electricitatea a început să revină la primele ore ale zilei de luni, cartierele fiind alimentate treptat, unul după altul. La ora prânzului, guvernul a spus că 56% din oraș avea curent electric.
Dar locuitorii capitalei se tem că sistemul de electricitate vechi nu va rezista, și spun că guvernul oferă informații pe platforma X, mai degrabă decât prin radio, chiar dacă telefoanele s-au oprit din cauză că nu au mai putut fi încărcate.
În iulie 2021, întreruperile de curent au declanșat proteste de stradă fără precedent, care au implicat mii de oameni. De această dată, manifestările de nemulțumire au fost reduse, locuitorii din mai multe cartiere din Havana mulțumindu-se doar să bată în vase.
Diaz-Canel a dat vina luni pentru problemele Cubei pe „războiul financiar” dus de Statele Unite împotriva țării sale, îndreptându-și comentariile către activiștii online din Miami care îi îndeamnă pe cubanezi să iasă în stradă. „Nu vom permite nimănui să acționeze provocând acte de vandalism, și cu atât mai puțin tulburând liniștea poporului nostru”, a spus el.
Editor : Liviu Cojan