Unsprezece persoane prezentate drept „terorişti” au fost arestate duminică în ancheta privind „invazia” dejucată din Venezuela, aducând totalul celor arestaţi la 45, au anunţat autorităţile şi televiziunea de stat.
„Alţi trei mercenari terorişti (...) au fost prinşi în Colonia Tovar”, în apropiere de Caracas, unde trăieşte o comunitate de descendenţi de germani, a scris pe Twitter amiralul Remigio Ceballos, potrivit Agerpres.
Câteva ore mai târziu, televiziunea publică a informat despre arestarea altor opt „terorişti” în statul Vargas (nord).
În total 45 de persoane au fost arestate pentru presupusa lor implicare într-o „invazie” eşuată, care a constat în încercarea de debarcare a unor bărbaţi în 3 şi 4 mai în oraşul Macuto, pe coasta Caraibilor, aflat la mai puţin de o oră de mers cu maşina de capitala Caracas.
Pe 3 mai, în timpul acestei tentative de „invazie”, opt persoane care au participat au fost ucise în confruntări cu forţele venezuelene.
Printre cei reţinuţi se află doi foşti soldaţi americani, Luke Denman, de 34 de ani, şi Airan Berry, de 41 de ani. Aceştia au fost inculpaţi pentru „terorism, conspiraţie, trafic de arme de război şi asociere a infractorilor” şi riscă 30 de ani de închisoare.
Douăzeci şi nouă de venezueleni au fost acuzaţi de „furnizare de informaţii unui guvern străin”, în acest caz Statele Unite şi Columbia, şi de alte infracţiuni, a anunţat parchetul vineri.
Preşedintele venezuelean, Nicolas Maduro, a comparat acest episod cu invazia americană eşuată din Golful Porcilor în Cuba în 1961.
Potrivit acestuia, planul era de a-l elimina pe şeful statului pentru a permite venirea la putere a adversarului său Juan Guaido, recunoscut ca preşedinte interimar de către Statele Unite şi multe alte ţări.
Maduro îl consideră pe preşedintele american, Donald Trump, drept „comandantul şef al operaţiunii”, iar pe Guaido drept complice al său.
Citește și Cronica unui dezastru anunţat. De ce a eşuat tentativa mercenarilor americani de a-l captura pe preşedintele Venezuelei