Președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a lăsat să se înțeleagă că dorește în continuare să cumpere Groenlanda, un teritoriu autonom al Danemarcei, afirmând că deținerea și controlul insulei de către SUA sunt o „necesitate absolută” pentru securitatea națională, scrie Bloomberg.
Trump a redeschis astfel o dezbatere din 2019, când s-a oferit să cumpere cea mai mare insulă din lume, o propunere care a fost respinsă rapid de Danemarca la momentul respectiv.
„În scopul securității naționale și al libertății în întreaga lume”, a declarat Trump, „Statele Unite ale Americii consideră că deținerea și controlul Groenlandei sunt o necesitate absolută”.
Groenlanda este deja crucială pentru apărarea națională americană, găzduind o bază aeriană americană și o stație radar. Războiul din Ucraina a crescut dramatic valoarea militară a teritoriului pentru SUA și NATO, având în vedere poziția strategică a insulei între Arctica și Atlanticul de Nord.
Preşedintele ales l-a desemnat pe cofondatorul serviciului de plată online Paypal Ken Howery - fostul său ambasador în Suedia în primul mandat -, în funcţia de ambasador în Danemarca şi a profitat de această ocazie pentru a-şi reitera ambiţia de a cumpăra Groenlanda, după ce a ridicat în ultimele zile pretenţii cu privire la Canada şi Canalul Panama.
Nominalizarea lui Ken Howery este necesar să fie validată în noul Senat, majoritar republican.
”Din motive de securitate naţională şi de libertate în lume, Statele Unite ale Americii consideră că proprietatea şi controlul Groenlandei sunt o necesitate absolută”.
Groenlanda, cu aproximativ 60.000 de locuitori, este o insulă arctică uriaşă - de patru ori mai mare decât Franţa - şi bogată în resurse naturale, între altele, apă, petrol, gaze natrale, aur, argint, fier, platină, cupru, uraniu şi metale rare esenţiale în fabricarea bateriilor electrice şi utile în industria armamentului.
În 2019, Donald Trump evoca ideea cumpărării acestui teritoriu care este autonom politic începând din 1979, după ce a fost o colonie a coroanei daneze până în 1953.
Propunerea lui Trump de a cumpăra Groenlanda în 2019 a declanșat tensiuni între SUA și Danemarca, premierul Mette Frederiksen calificând-o drept „absurdă”, precizând că Groenlanda nu este de vânzare.
Guvernul danez nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii. Potrivit celor doi membri ai Groenlandei din Parlamentul danez, Aki-Matilda Hoegh-Dam și Aaja Chemnitz, insula nu este încă de vânzare, a relatat luni ziarul Sermitsiaq.
Interesul reînnoit pentru Groenlanda vine în contextul în care Trump a amenințat duminică că va prelua controlul asupra Canalului Panama, iar la începutul săptămânii a sugerat că Canada ar putea deveni al 51-lea stat al SUA.
Editor : Marina Constantinoiu