O serie de zvonuri promovate de algoritmii Facebook au indus ideea că bărbații aflați la volanul unor mașini albe de marfă rapesc femei pe întreg teritoriul Statelor Unite, scopul fiind scalvia sexuală sau furtul de organe, informează CNN.
Deși nu există dovezi că astfel se lucruri se petrec, cu atât mai puțin la nivel național, o serie de postări pe Facebook devenite virale au creat un efect de domino în Statele Unite, ajungându-se la situația în care primarul unui mare oraș a lansat un avertisment pe baza acestor presupuneri false.
Această panică lansată pe internet a dovedit cum postările Facebook devenite virale pot aprinde paranoia și convinge oamenii că un obiect des întâlnit, cum ar fi o autoutilitară albă, poate fi considerat suspicios.
Informațiile false au păcălit și autoritățile
"Nu parcați lângă o autoutilitară albă", a spus primarul orașului Baltimore, Bernard "Jack" Young, în timpul unui interviu televizat. "Țineți-vă telefonul aproape în cazul în care cineva încearcă să vă răpească".
Primarul a spus că nu fusese informat de poliție, însă că a văzut amenințarea "peste tot pe Facebook". Matthew Jablow, un purtător de cuvânt al Poliției Baltimore, a anunțat că nu au fost raportate cazuri, dar forțele de ordine sunt conștiente de postările de pe Facebook.
Nu există dovezi concrete asupra acestui fenomen, însă anunțuri neconfirmate despre autoutilitare albe au fost răspândite de sute de mii de ori pe Facebook, fiind văzute de milioane de utilizatori de Facebook. Cel puțin o persoană aflată la volanul unei autoutilitare albe a fost hărțuită în urma zvonurilor.
În statul american Georgia, poliția a rugat cetățenii să sune la 911 în cazul unei situații considerate suspecte, decât să posteze pe rețelele de socializare.
Cum se reflectă informațiile false în viața reală
Numeroase postări privind autoutilitare albe suspicioase au apărut pe Facebook în ultima lună, imaginile și informațiile neverificate fiind distribuite intensiv.
O femeie din Baltimore a postat pe 18 noiembrie o imagine cu o autoutilitară albă, avertizând femeile să nu meargă la mașină dacă ies din mall și văd mașina suspicioasă în parcare. Postarea ei a atras 5.000 de distribuiri.
Un bărbat din Carolina de SUd a postat o imagine cu o autoutilitară albă care avea încuietori suplimentare la ușile din spate, spunând că acea mașină este folosită de traficanții de carne vie și are încuietori exterioare pentru ca ușile să nu poate fi deschide din interior. Imaginea a fost distribuită de 150.000 de ori.
Pentru a lupta împotriva dezinformărilor, Facebook a angajat o echipă care verifică informațiile. Aceste verificări s-au aplicat unor postări privind autoutilitarele albe suspicioase, ceea ce înseamnă că utilizatorii care vor să vadă acele imagini vor fi avertizați că sunt false.
Această acțiune poate încetini sau opri răspândirea de informații false pe viitor, dar nu poate repara răul deja făcut sau opri răspândirea informației în alte zone. Recent, informații privind autoutilitara albă circulau pe un grup de părinți ai unor copii de la o școală din New York.
Cea mai mare problemă nu este neapărat panica și paranoia introdusă pe Facebook, ci felul în care informațiile false au repercusiuni în viața reală. Un bărbat din Detroit a declarat presei locale în noiembrie că a fost hărțuit din cauza mașinii sale, după ce zvonurile au început să se răspândească în oraș.
Editor web: Vlad Mironescu