Merkel se declară „profund îngrijorată” de implicarea miliardarului Elon Musk în administrația lui Trump. Care este motivul

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0936520987
Foto: Profimedia

Angela Merkel și-a exprimat temerile cu privire la ordinea democratică occidentală cu Donald Trump ca președinte al SUA. Ea și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea profundă cu privire la rolul important pe care îl va juca Elon Musk în administrația lui Trump, notează The Guardian.

Fostul cancelar german, care în timpul primului mandat al lui Trump a primit din partea unor observatori denumirea de „lider al lumii libere”, rezervată de obicei președinților americani, a declarat că cei 16 ani la putere au învățat-o că interesele politice și de afaceri trebuie să fie menținute într-un echilibru fin.

Întrebată de revista Der Spiegel, într-un interviu, dacă provocarea reprezentată de Trump a crescut de la primul său mandat în 2016, Merkel a răspuns: „Există acum o alianță vizibilă între el și marile companii din Silicon Valley, care au o putere enormă prin capital”.

Musk, care îl consiliază pe Trump pentru al doilea mandat, a fost însărcinat de președintele ales să conducă un departament nou creat al eficienței guvernamentale împreună cu Vivek Ramaswamy. Merkel a declarat că încurcăturile financiare ale șefului SpaceX și Tesla au făcut o astfel de numire extrem de problematică.

„Dacă o persoană ca el este proprietarul a 60% dintre toți sateliții care orbitează în spațiu, atunci aceasta trebuie să fie o preocupare profundă pentru noi, împreună cu problemele politice”, a spus ea. „Politica trebuie să determine echilibrul social dintre cei puternici și cetățenii obișnuiți”.

Ea a remarcat că, în timpul crizei financiare din 2007-2008, în timpul primului său mandat de cancelar german, „sfera politică era autoritatea finală care putea îndrepta lucrurile” prin măsuri precum cele de tip „bailout”, cuplate cu noi reglementări.

„Și dacă această autoritate finală este prea puternic influențată de companii, fie prin puterea capitalului, fie prin capacitățile tehnologice, atunci aceasta este o provocare fără precedent pentru noi toți”, a declarat Merkel, al cărui volum de peste 700 de pagini va fi lansat marți.

Ea a spus că unul dintre reperele care diferențiază societățile libere este controlul clar al puterii corporațiilor și al influenței ultra-bogaților. „Într-o democrație, politica nu este niciodată neputincioasă în fața companiilor”, a spus ea.

În ceea ce privește platformele de social media, precum X a lui Musk, Merkel a spus: „Este important să contrabalansăm furia de pe rețelele sociale, cum ar fi cea stârnită de AfD în această țară”, referindu-se la partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (Alternativa pentru Germania), care se află acum pe locul al doilea în sondajele de opinie înaintea alegerilor anticipate din 23 februarie.

Merkel a recunoscut că le-a sprijinit pe Hillary Clinton și Kamala Harris în candidaturile lor la președinție împotriva lui Trump, care au eșuat în cele din urmă, și a declarat că înfrângerile lor au umplut-o de tristețe.

În extrase din memoriile publicate în săptămânalul german Die Zeit, Merkel afirmă că, în calitate de președinte, Trump a abordat relațiile cu aliații de lungă durată ca fiind agresiv tranzacționale, „la fel ca dezvoltatorul imobiliar care era înainte de a intra în politică”.

Ea a constatat că acesta era fascinat în special de președintele rus, Vladimir Putin, și de „politicienii cu trăsături autocratice și dictatoriale”. Merkel s-a confruntat cu critici puternice de când a părăsit funcția, deoarece nu a reușit să stabilească linii roșii clare cu Putin și a făcut Germania mult prea dependentă de gazul rusesc.

Musk, cel mai bogat om din lume, a făcut o campanie intensă pentru Trump, iar acum îl ajută să gestioneze tranziția înapoi la Casa Albă, inclusiv să ia parte la întâlniri, să participe la convorbiri telefonice cu lideri mondiali precum Volodimir Zelenski din Ucraina și să discute despre reducerea unei treimi din bugetul federal de 6,75 miliarde de dolari.

Deținerile corporative ale lui Musk ar fi beneficiat de contracte publice în valoare de 15 miliarde de dolari, o cifră care se așteaptă să crească în timpul mandatului lui Trump.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde s-a născut Iisus Hristos de fapt și de ce s-ar putea să nu fie Betleem, conform...
Digi FM
Doi vloggeri români au vizitat Venezuela, una dintre cele mai sărace țări din lume: „Am fost șocați, un...
Pro FM
Cum este Misha Miller, care a cucerit topurile muzicale cu Alex Velea, în timpul liber: „Nu trebuie să...
Film Now
43 de ani și 3 copii, superbă și în formă. Jessica Alba, vacanță în costum de baie în Mykonos, cu familia...
Adevarul
Cum puteți încetini îmbătrânirea. Medicii dezvăluie cele cinci surse alimentare care vă ajută să „arătați mai...
Newsweek
Programul creșterilor de pensii în 2025. Indexarea și Mica Recalculare aduc mii de lei în plus
Digi FM
Monica Bîrlădeanu, adevărul despre motivele pentru care nu-și mai face rezoluții la început de an: „Am...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Un pui de cerb axis a venit pe lume la Zoo Târgu Mureș. De ce confundă oamenii această specie cu căprioarele
Film Now
Cum arată acum Marv, unul dintre bandiții din "Home Alone". Cu ce se ocupă după ce a renunțat la actorie...
UTV
CRBL, primul Craciun departe de fiica sa, Alessia: „Povestim pe WhatsApp, dar nu e acelasi lucru”. Artistul a...