„L-am atenționat pe premier că acest dar (legea privind limbile regionale – n.r.) minoritățile l-au primit de la Ianukovici și ar fi regretabil ca minoritățile să se gândească că o putere democratică, proeuropeană, le-a luat drepturile”, a explicat Traian Băsescu.
„În discuția în prezența premierului ucrainean, i-am cerut nu numai să știm că legea e la promulgare, dar nu o promulgă președintele interimar, ci anularea acestei legi (legea de abrogare a legii limbilor naționale – n.r.), trimiterea înapoi la Parlament și anularea ei”, a precizat șeful statului. „Aici argumentul a fost că Ucraina are nevoie să aibă un guvern care să fie mamă și tată pentru toți cetățenii ucraineni”, a completat Traian Băsescu. „România are a doua minoritate după cea rusă. Ne interesează în cel mai înalt grad modul cum e tratată problema”, a argumentat președintele.
El a reamintit că România a fost primul stat care a calificat intervenția Rusiei din Ucraina drept o agresiune.
Președintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a declarat, luni, într-un discurs televizat, că nu va semna abrogarea legii din 2012 privind folosirea limbilor minorităților la nivel regional până când Parlamentul nu va aproba o nouă lege. Noua lege, a spus el, va stipula că limba națională este limba națională, dar va prevedea în continuare „dezvoltarea tuturor limbilor”.
Anularea legii privind limbile regionale a fost una dintre primele acțiuni ale noului guvern, ceea ce a înfuriat Moscova și pe rusofonii din Ucraina.
Abrogarea legii de către Rada Supremă a Ucrainei a fost criticată și la București, deși minoritatea română din Ucraina susține că e puțin afectată, întrucât legea oricum nu se aplica.