Șeful diplomației române a subliniat că un asemenea demers este prevăzut de mecanismele constituționale.
Reacția lui Titus Corlățean a venit la scurt timp după ce președintele Barack Obama a spus că va cere aprobarea Congresului pentru o operațiune militară împotriva Siriei. Ministrul român de Externe a subliniat că trebuie așteptați toți pașii anunțați în SUA. „Cred că e un răgaz care ar trebui fructificat, dacă se mai poate, utilizarea unor formule diplomatice, dar cei care au folosit arme chimice nu pot beneficia de scuze”, a declarat Titus Corlățean la Digi24, întrebat ce rol va juca România – care și-a declarat solidaritatea cu aliații – în cazul unei intervenții militare în Siria.
„E bine să fim pe o poziţie - exprimată public, în termeni foarte fermi - de condamnare a folosirii armelor chimice de către regimul de la Damasc şi de solidaritate cu partenerii noştri”, a explicat ministrul de Externe.
Titus Corlățean vede în declarația președintelui Obama anunțarea a două decizii foarte importante: autorizarea unei intervenții militare în anumite condiții și dorința ca poporul, prin aleșii săi din Congres, să se exprime, probabil printr-un vot.
Ministrul de Externe a repetat că prima decizie, cea a intervenției, are o justificare profundă în restabilirea legalității internaționale, întrucât utilizarea armelor chimice reprezintă o crimă, condamnată de toată comunitatea internațională.
Titus Corlățean a menționat că România și-a exprimat deja poziția pe această temă prin vocea premierului Victor Ponta și a subliniat că este nevoie de o solidaritate clară, „fără echivoc”.