Secretul supraviețuirii în peștera din Thailanda, dezvăluit de o expertă de la Universitatea Stanford. Ea l-a învățat de la Dalai Lama

Data publicării:
Thailanda
Foto: captura YouTube

Cei 12 băieți din Thailanda care au rămas captivi într-o peșteră din nordul țării timp de 17 zile, alături de antrenorul lor, au supraviețuit mai ales datorită meditației, care i-a păstrat calmi și le-a conservat energia, este de părere  o expertă de la Universitatea Stanford.

Thailanda
Foto: captura YouTube

„Nu știm sigur dacă este vorba despre un miracol, despre știință, sau despre altceva. Toți cei 13 Wild Boars au fost scoși din peșteră. Toți sunt în siguranță”, au scris pe pagina oficială de Facebook reprezentanți ai Navy Seal din Thailanda.

Antrenorul Ekapol Chanthawong, în vârstă de 25 de ani, și băieții cu vârste cuprinse între 11 și 16 ani, au rămas blocați în peșteră în data de 23 iunie. Au intrat acolo pentru un ritual de inițiere, în care și-au gravat numele pe  pereții grotei. Zece zile mai târziu, în data de 2 iulie, au fost găsiți de scafandri. Stăteau cuminți, în întuneric, și meditau. Niciunul dintre copii nu plângea sau era agitat.

„Uite cât de calmi erau, stând acolo în așteptare. Nimeni nu plângea sau altceva. A fost uimitor”, a spus una dintre mamele băieților pentru AP.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Leah Weiss, expertă  în meditație a Universității Stanford, este de părere că meditația a fost crucială în supraviețuirea grupului. Weiss a învățat tehnici de meditație budiste chiar de la Dalai Lama.

„Pentru budiști, meditația este cheia atunci când ești stresat sau în pericol. Resursele cognitive care ar fi „răpite” în caz contrar de starea de amenințare pot fi accesate din nou, iar asta înseamnă că vor crește capacitățile de rezolvare a problemelor. (...) Date fiind lipsa de hrană și de aer, meditația este un răspuns foarte practic la aceste probleme majore”, a explicat aceasta.

Meditația, mai explică Weiss, este un tip de antrenament mintal care crește capacitate de concentrare și compasiune pentru cei din jur, printre alte multe beneficii. Te ajută să te calmezi, controlând ritmul cardiac, respirația și metabolismul, în același timp reducând și nivelul de cortisol (n.r. - hormon al stresului), nevoia de oxigen și emisia de dioxid de carbon.

Antrenorul de fotbal al băieților a fost călugăr budist, iar asta l-a ajutat să își păstreze calmul și i-a ajutat și pe copii să nu intre în panică, din moment ce tânărul i-a învățat tehnici de meditație.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri