Războiul anti-droguri al lui Duterte îndoliază Filipinele: „Ne măcelăresc ca pe animale”

Data actualizării: Data publicării:
Philippines Drug Crackdown Continues
MAKATI CITY, PHILIPPINES - NOVEMBER 8: A crime scene investigator tags a jeepney in a crime scene where two unidentified men shot and killed two people on November 8, 2016 in Makati City, Philippines. Filipino residents fear a rising wave of violence as President Rodrigo Duterte's war on drugs continues after almost six months and has killed over 5,000 Filipinos since the crackdown, including police, users and dealers involved in drugs. Duterte's drug crackdown, which began in July 1, has been met with wide criticism from international organizations, including human rights group and the Obama administration as U.S. officials expressed deep concerns by reports of extrajudicial killings as he vowed to kill as many as 100,000 drug users and handlers back during his presidential campaign. (Photo by Jes Aznar/Getty Images)

Un fotojurnalist de la New York Times a petrecut 35 de zile în Filipine pentru a vedea cum se desfășoară campania antidroguri lansată de președintele Rodrigo Duterte. 57 de persoane suspectate de trafic sau de consum de droguri au fost ucise în Manila în cele 35 de zile petrecute de Daniel Berehulak acolo. Fotojurnalistul povestește că a văzut tinere de 17 ani ucise pe stradă lângă iubiții lor și tați uciși în casele lor. Victimele au fost împușcate pe trotuar, pe șinele de tren, în fața unei școli de fete, în fața unor magazine non-stop sau a unui McDonald’s, în dormitoarele și în sufrageriile lor. „Ne măcelăresc ca pe animale”, se plâng rudele celor morți.

Philippines Drug Crackdown Continues
Foto: Gulliver/Getty Images

Duterte: Vor mai urma 20.000-30.000 de morți

În cea de a 11-a zi acolo, jurnalistului deja mergea la locul celei de-a 17-a omucidere. Un bărbat de 27 de ani a fost ucis de doi bărbați care nu au fost identificați care se aflau pe o motocicletă. Moartea lui Romeo Torres Fontanilla era cea mai recentă din cele 2000 care au avut loc de când Rodrigo Duterte a declarat război drogurilor și le-a spus polițiștilor: „măcelăriți-i pe toți”.

Nu departe de locul unde a fost ucis Romeo Torees Fontanilla a murit și Michael Araja. Vecinii i-au povestit fotojurnalistului că bărbatul ieșise să până la un chioșc să cumpere țigări când a fost împușcat de doi bărbați pe o motocicletă, o tactică deja cunoscută în Filipine. În alt cartier din Manilla, Riverside, o tânără de 17 ani zăcea ucisă alături de iubitul ei de 21 de ani, a povestit fotojurnalistul. „Ne măcelăresc ca pe animale”- i-a spus atunci un martor, care nu a dorit să fie numit.

Fotojurnalistul scrie că polițiștii împușcă pe oricine suspectează că folosesc sau că fac trafic de droguri. Au luat în serios apelul lui Duterte de a-i măcelări pe toți. În luna octombrie a acestui an, Duterte a declarat că peste persoanele ucise deja vor mai urma 20.000 sau 30.000.

Cadavrele unor persoane ucise au fost descoperite pe stradă cu capul acoperit în bandă adezivă. Lângă alții au fost lăsate pancarte în care erau etichetați drept „dependenți” sau „traficanți”.

Pe lângă persoanele ucise în misiunile antidrog oficiale, Poliția Națională din Filipine are peste 3.500 de omucideri nerezolvate de la 1 iulie.

Proiectul Tokhang doar pentru bogați

Peste 35.600 de oameni au fost arestați în operațiunile antidrog ale guvernului, care fac parte din Proiectul Tokhang. Numele provine din limba cebuană, limba maternă a lui Rodrigo Duterte și înseamnă „bate la ușă și informează”, adică polițiștii filipinezi ar trebui să facă o campanie de informare printre cetățeni cu privire la operațiunile antidrog și să îi încurajeze să vină la poliție dacă au ceva de mărturisit.

În cartierele rezidențiale, într-adevăr există această campanie. Polițiștii bat politicoși la ușă și locuitorii primesc o broșură în care sunt informați despre consecințele consumului de droguri. Situația nu este la fel în cartierele sărace sau rău-famate. Acolo, polițiștii iau bărbați și adolescenți de pe străzi, le verifică cazierul, îi arestează și de multe ori îi împușcă.

Autoritățile au mers până acum, din ușă în ușă, la 3,57 de milioane de filipinezi, potrivit statisticilor poliției. Peste 727.600 de consumatori de droguri și 56.500 de traficanți s-au predat până acum. Din acest motiv, închisorile sunt suprapopulate. Deținuții dorm cu rândul în orice loc liber, inclusiv pe terenul de sport al închisorilor.

Nanlaban!

Fotojurnalistul a mers în cele 35 de zile petrecute în Manilla, alături de jurnaliștii filipinezi, la toate scenele crimelor din acea perioadă. Vecinii și rudele celor uciși aveau versiuni ale întâmplărilor total opuse de cele ale polițiștilor. Unde poliția spunea că victima a deschis focul prima, martorii spuneau că persoana respectivă a fost scoasă din casă, cineva a strigat „Nanlaban”, cuvântul folosit de polițiști atunci când un suspect se opune arestării și este ucis, oamenii erau îndemnați să închidă ușile și ferestrele iar apoi se auzeau împușcături.

La final, pe trotuar zăcea persoana suspectată fie de trafic de droguri, fie de consum. Mai mult, rudele celor care au fost uciși pentru că au consumat droguri au declarat că aceștia se predaseră anterior poliției și erau dispuși să se înscrie în programe de dezintoxicare.

Aceasta a fost și situația lui Florjohn Cruz, un bărbat de 34 de ani, care a fost ucis în casa lui. Nepoata lui i-a povestit fotojurnalistului că lângă cadavru a găsit o pancartă pe care scria „nu fi traficant și dependent ca el”.

Poliția și rudele victimele au relatat incidentul total diferit.

În raportul întocmit de poliție scrie: „Suspectul Cruz a intrat în casă, de unde a scos un pistol și apoi a tras în mai multe rânduri în polițiști. Acest lucru i-a determinat pe polițiști să tragă înapoi pentru a opri agresiunea ilegală a lui Cruz”.

Soția bărbatului, Rita, a povestit însă că Florjohn Cruz repara radioul mamei lui în sufragerie atunci când mai mulți bărbați înarmați au intrat în casă și l-au împușcat mortal. Femeia a mai spus că bărbatul nu era traficant de droguri ci consumator de metamfetamină. Se predase cu câteva luni înainte, după apelul lui Duterte, și trebuie să intre în programul de dezintoxicare.

Citiți integral articolul de pe New York Times AICI, unde puteți vedea și fotografiile realizate de Daniel Berehulak. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„La populaţie oprim pur şi simplu atât energia electrică, cât şi gazele”: Cinismul lui Ceauşescu în iarna...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Mândria supremă a Antoniei sunt copiii ei: "Cea mai mare realizare a mea". Reacțiile urmăritorilor: "Ce...
Film Now
Kaley Cuoco, schimabare radicală de look. Cum arată azi celebra Penny din „Big Bang Theory”
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în...
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Johnny Depp: Toată lumea a fost împotriva mea. Nu am resentimente sau vreo rezervă de ură
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”