Preşedintele Columbiei, proaspăt câştigător al premiului Nobel pentru Pace, a anunţat că va dona banii care îi revin o dată cu această distincţie. Aproximativ 830.000 de euro vor ajunge la cei care au avut de suferit de pe urma violenţelor dintre gherilele FARC şi trupele guvernamentale.
Juan Manuel Santos a fost recompensat pentru că a iniţiat şi a semnat un acord istoric de pace cu miliţiile FARC, pentru a pune capăt conflictului care a făcut peste 220.000 de victime, majoritatea civili fără vină. Cel puţin şase milioane de oameni au fost nevoiţi să se mute în zone mai sigure.
După 52 de ani de conflict sângeros, președintele Columbiei și liderul gherilei FARC, Timoșenko, au ajuns la un acord pentru pace. Însă pentru a fi validat, președintele Columbieni a decis să îi cheme pe locuitorii țării la la referendum.
Aproape 34,9 milioane de alegători au fost chemaţi să răspundă cu „da" sau „nu" întrebării „Susţineţi acordul final de încheiere a conflictului şi construire a unei păci tabile şi durabile?", titlul documentului de 297 de pagini care a rezultat după aproape patru ani de negocieri în Cuba.
Dintre cele 99,98% buletine de vot nunărate, cele cu "nu" se impuneau cu 50,21% în faţa celor cu „da" (49,78%).
Președeintele Juan Manuel Santos intenţiona ca astfel să pună capăt celei mai vechi confruntări armate din Americi, care a implicat diverse gherile de extremă stânga, miliţii paramilitare de extremă dreapta şi forţele de ordine, soldate cu peste 250.000 de morţi, 45.000 de persoane date dispărute şi 6,9 milioane de oameni deplasaţi.
Acordul viza ca FARC - înfiinţată în 1964 în urma unei insurecţii ţărăneşti şi care numără în continuare 5.765 de combatanţi - să se transforme în partid politic, după ce predă armele ONU, care a verificase deja, distrugerea a 620 de kilograme de explozivi.