Laureata Premiului Nobel pentru Pace, Narges Mohammadi, a fost operată de urgență joi, relatează The Independent, în timpul sentinței de aproape 14 ani într-o închisoare din Iran. Mai multe organizații pentru drepturile omului bănuiesc că ar avea cancer și cer eliberarea sa temporară pentru tratament medical, având în vedere riscurile pentru sănătate. Autoritățile iraniene sunt acuzate de mascarea mai multor cazuri de suicid.
Mohammadi s-a întors în arest la două zile după ce i-a fost îndepărtată o bucată din osul piciorului drept, ceea ce reprezintă un pericol pentru viața ei, susțin activiștii pentru drepturile omului, printr-o scrisoare trimisă Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU.
„Îndemnăm autoritățile iraniene să înceteze criminalizarea drepturilor omului și să nu mai cheme apărătorii drepturilor omului, jurnaliștii și scriitorii să își execute pedepsele în închisoare atunci când starea lor de sănătate este precară”, scrie în scrisoarea datată luni.
Presa de stat iraniană, care nu a acordat atenție campaniilor anterioare privind eliberarea lui Mohammadi, nu a scris nici despre această scrisoare.
„Ea a fost transferată înapoi în închisoare după doar două zile, împotriva recomandărilor medicului ei și a unei alte cereri din partea echipei sale legale de a i se acorda un concediu medical și suspendarea pedepsei”, se mai precizează în scrisoare.
Această cerere face parte dintr-o campanie mai amplă de presiune asupra Iranului privind arestul militantei. Ea a devenit un simbol internațional de opoziție de la acordarea Premiului Nobel de anul trecut, pentru „lupta ei împotriva opresiunii femeilor din Iran și lupta ei de a promova drepturile omului și libertatea pentru toți”.
În prezent, Mohammadi, în vârstă de 52 de ani, are de executat 13 ani și 9 luni de închisoare pentru conspirație împotriva securității statului și de propagandă împotriva guvernului iranian.
Conform scrisorii, ea a suferit mai multe atacuri de cord în timp ce era în închisoare, înaintea unei intervenții chirurgicale de urgență în 2022. În noiembrie anul acesta, avocatul ei susține că medicii au descoperit o leziune osoasă care ar putea fi canceroasă, ceea ce a dus la intervenția chirurgicală la care a fost supusă joi.
În ciuda numeroaselor arestări de către armata iraniană, ea a continuat activismul și a petrecut mai mulți ani în închisoare. Printre acțiunile sale se numără și susținerea protestelor naționale, conduse de femei, care au fost declanșate de moartea lui Mahsa Amini în 2022, o tânără de 22 de ani arestată că nu purta hijabul corespunzător.
„Ani de închisoare și luni de izolare au afectat grav sănătatea lui Mohammadi, lăsând-o cu multiple condiții grave care nu pot fi tratate printr-o vizită scurtă și incompletă la spital.”
În plus, cazul Mohammadi nu este unul singular, îngrijorări fiind pentru mai mulți activiști arestați. De exemplu, un grup reclamă că un deținut iranian, Saeid Gharibi, și-a dat foc, în semn de protest, din cauza sentinței de 15 ani și condițiilor din arest.
Avocatul său acuză că autoritățile iraniene refuză să-i acorde îngrijiri medicale, deși a suferit arsuri grave la mâini și spate și nici nu recunosc incidentul din penitenciarul Adelabad din Shiraz.
Săptămâna trecută, un fost jurnalist al „Voice of America” s-a aruncat de pe o clădire din Teheran, în semn de protest față de liderul suprem al țării și față de represiunea continuă împotriva disidenței.
Sancțiunile impuse de țările din Vest au afectat economia Iranului și au provocat proteste și reacții dure din partea autorităților iraniene împotriva opozanților regimului. Oamenii sunt nemulțumiți din cauza devalorizării monedei lor și a corupției din guvern. În acest context, revenirea lui Donald Trump la Casa Albă a născut îngrijorări în rândul populației că ar putea relua politica de „presiune maximă” asupra Iranului, adaugă sursa citată.
Editor : Andreea Stanciu