Israel a întețit ritmul în care distruge proprietăți palestiniene în Cisiordania în timpul pandemiei de coronavirus, agravând precaritatea populaţiei, atrage atenţia ONU, potrivit Agerpres, care preia AFP.
389 de structuri aparţinând palestinienilor au fost distruse sau confiscate în perioada martie-august 2020, adică 65 pe lună, a transmis joi Biroul pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare al ONU (OCHA), subliniind că ar fi vorba de cea mai ridicată medie lunară din ultimii patru ani.
În şase luni, „442 de palestinieni au rămas fără adăpost din cauza unor distrugeri, fiind mai expuşi la riscurile legate de pandemie”, se atrage agenţia într-un comunicat al OCHA.
„Numai în luna august au fost strămutate 205 persoane, adică mai multe decât în oricare altă lună de după ianuarie 2017”, conform sursei citate.
Structurile evocate includ locuinţe, dar şi instalaţii sanitare şi construcţii din sectorul agricol.
Autorităţile israeliene nu au comentat informaţiile până vineri la prânz.
Israelul susţine că demolează instalaţii din cauza lipsei de autorizaţie, însă "este aproape imposibil ca palestinienii să poată obţine una", afirmă OCHA.
Distrugerea de proprietăţi într-un teritoriu ocupat este interzisă de dreptul umanitar internaţional, mai puţin dacă este absolut necesar pentru operaţiuni militare", a reamintit Jamie McGoldrick, coordonator umanitar pentru Teritoriile Palestiniene.
Cisiordania este ocupată de armata israeliană din 1967.
"Pandemia mondială a amplificat nevoile şi fragilitatea palestinienilor", iar aceste "demolări ilegale exacerbează această fragilitate şi trebuie să înceteze imediat", a reamintit Goldrick, într-o înregistrare video publicată pe pagina de internet a OCHA.
Conform celui mai nou bilanţ al Ministerului Sănătăţii palestinian, au fost înregistrate oficial 27.100 de persoane infectate de virus, dintre care 188 au murit.
Editor: B.P.