Emiratele Arabe Unite au discutat cu Israelul și cu Statele Unite despre participarea la o administrare provizorie a Fâșiei Gaza postbelice, până când o Autoritate Palestiniană reformată va putea prelua conducerea, potrivit unor oficiali citați de Reuters.
Discuțiile din culise au inclus posibilitatea ca Emiratele Arabe Unite și Statele Unite, împreună cu alte națiuni, să supravegheze temporar guvernarea, securitatea și reconstrucția Gazei după retragerea armatei israeliene și până Administrația palestiniană este capabilă să preia conducerea, au declarat pentru Reuters mai mulți diplomați străini și oficiali occidentali.
Emiratele Arabe Unite sunt un partener de securitate apropiat al SUA și, spre deosebire de majoritatea guvernelor arabe, au legături diplomatice cu Israelul. Diplomații și oficialii au spus că acest lucru oferă statului din Golf o oarecare pârghie asupra guvernului premierului israelian Benjamin Netanyahu.
După mai bine de un an de război, Israelul rămâne reticent în a-și schița propria viziune pentru Gaza, iar comunitatea internațională s-a chinuit să formuleze un plan viabil, au spus sursele, care au cerut să nu fie identificate pentru că discuțiile au fost private.
Diplomații și oficialii au subliniat că ideile care au apărut din discuțiile din Emiratele Arabe Unite nu au fost detaliate și nu au fost organizare într-un plan formal, scris și nici adoptate de niciun guvern.
În discuțiile din culise, Abu Dhabi pledează pentru o Autoritate Palestiniană (AP) reformată care să guverneze Gaza, Cisiordania și Ierusalimul de Est sub un stat palestinian independent, au spus sursele - lucru căruia Israelul s-a opus public.
„EAU nu vor participa la niciun plan care nu include o reformă semnificativă a Autorității Palestiniene, împuternicirea acesteia și stabilirea unei foi de parcurs credibile către un stat palestinian”, a declarat un oficial din Emiratele Arabe Unite pentru Reuters, ca răspuns la întrebările despre discuții.
„Aceste elemente – care în prezent lipsesc – sunt esențiale pentru succesul oricărui plan post-Gaza”.
Autoritatea Palestiniană a fost înființată în urmă cu trei decenii în baza Acordurilor de la Oslo din 1993-1995, semnate de Israel și palestinieni, și i s-a acordat o autoritate limitată asupra Cisiordaniei și Gazei. Încă exercită o anumită guvernare în Cisiordania ocupată de Israel, dar a fost eliminată din Gaza în 2007 de Hamas, după un scurt război civil.
Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat pentru Reuters că au avut loc discuții cu mai mulți parteneri, inclusiv Emiratele Arabe Unite, cu privire la opțiunile de guvernare, securitate și reconstrucție și că diverse proiecte de propuneri, planuri și idei au fost înaintate de parteneri.
„Au fost discuții deliberative care continuă, deoarece căutăm cea mai bună cale de urmat”, a spus purtătorul de cuvânt, refuzând să comenteze în continuare „conversațiile diplomatice private”.
Biroul premierului israelian a refuzat să comenteze această poveste. Autoritatea Palestiniană nu a
Pe lângă reformarea AP, patru dintre diplomați au spus că oficialii EAU au sugerat folosirea unor contractori militari privați ca parte a unei forțe de menținere a păcii postbelice în Gaza. Celelalte surse au confirmat că au fost informați cu privire la ceea ce au descris drept propuneri ale EAU postbelice, care includeau posibila utilizare a unor astfel de forțe.
Diplomații și oficialii occidentali au spus că orice desfășurare a unor astfel de contractori ar stârni îngrijorări în rândul națiunilor occidentale. Contractorii militari privați, angajați de Statele Unite și alte guverne, s-au confruntat cu acuzații de tortură, încălcări ale drepturilor omului și folosire excesivă a forței, printre altele, inclusiv în Irak și Afganistan.
Reconstrucția Fâșiei Gaza va dura ani
Reconstruirea Gazei, inclusiv a instituțiilor sale politice, este de așteptat să dureze ani și să coste zeci de miliarde de dolari, necesitând sprijin internațional substanțial, după 15 luni de campanie militară devastatoare a Israelului.
În timp ce Emiratele Arabe Unite au criticat conduita armatei israeliene și a lui Netanyahu însuși, Israelul dorește în continuare ca națiunea bogată în petrol să fie implicată în Gaza postbelică, potrivit unor foști oficiali israelieni, care au refuzat să fie identificați.
La fel ca Israelul, statul din Golf se opune Hamas, o grupare teroristă care a condus atacul din 7 octombrie 2023 asupra Israelului, care a declanșat războiul.
Abu Dhabi consideră Hamas și alte grupuri islamiste ca forțe destabilizatoare. Oficialii Emiratelor Arabe Unite și-au exprimat, de asemenea, în mod public, îngrijorarea cu privire la impactul războiului asupra stabilității în Orientul Mijlociu și asupra eforturilor pentru o mai bună integrare regională și dezvoltare economică.
Întrebat dacă Hamas cunoaște propunerile discutate de Emiratele Arabe Unite, Basem Naim, unul dintre înalții oficiali ai organizației, a declarat pentru Reuters că, după război, Gaza trebuie să fie „exclusiv palestiniană” și fără „intervenții străine”.
Washingtonul face eforturi, alături de mediatorii Egipt și Qatar, pentru o încetare a focului între Israel și Hamas în Gaza.
Editor : Ș.R.