O cutie gigantică de oțel așezată pe o câmpie din statul australian Tasmania va înregistra toate datele despre climă pentru a spune civilizațiilor viitoare cum a evluat criza climatică. Structura de dimensiunea unui autobuz, dotată cu panouri solare, va fi indestructibilă spun cercetătorii care au dezvoltat proiectul.
Cutia va acționa ca un registru indestructibil și independent al „sănătății planetei noastre”, a declarat Jonathan Kneebone director al colectivului Glue Society, ONG implicat în proiect, pentru CNN.
Deși construcția cutiei nu va fi finalizată până anul viitor, hard-disk-urile au început deja să înregistreze rapoarte și conversații bazate pe algoritmi de la summitul climatic COP26 de la Glasgow din noiembrie.
„Cutia Neagră a Pământului va înregistra fiecare pas pe care îl facem către această catastrofă”, scriu creatorii din spatele proiectului, inclusiv cercetătorii de la Universitatea din Tasmania. „Sute de seturi de date, măsurători și interacțiuni legate de sănătatea planetei noastre vor fi colectate continuu și stocate în siguranță pentru generațiile viitoare.”
Monolitul de oțel va documenta toate datele legate de climă din trecut, prezent și viitor, inclusiv schimbările de temperatură pe uscat și pe mare, acidificarea oceanelor, cantitatea de gaze cu efect de seră din atmosferă, populația umană, consumul de energie, cheltuielile militare.
Potrivit producătorilor săi, cutia va fi ambalată cu unități de stocare și va descărca constant date științifice. Aceasta va fi alimentată de panourile solare ale structurii, iar energia va fi stocată în baterii.
Dezvoltatorii estimează că are capacitatea de a stoca suficiente date pentru următoarele trei până la cinci decenii, însă aceștia își continuă cercetările pentru a crește capacitățile de stocare.
Odată ce „cutia neagră” este activată, biblioteca de date climatice va deveni accesibilă printr-o platformă online. Vizitatorii se vor putea, de asemenea, conecta wireless la cutie, care va fi amplasată într-un loc îndepărtat între Strahan și Queenstown din Tasmania.
Editor : Robert Kiss