Venezuela este în cădere liberă. Prețurile din țara sud-americană au crescut anul trecut cu aproape 9.600 la sută, potrivit cifrelor oficiale publicate de Banca Centrală.
Parlamentul, unde opoziția este majoritară, a avansat o rată a inflației de 7.400 la sută pentru aceeași perioadă.
La rândul său, Fondul Monetar Internațional prevedea o inflație de 200.000 la sută în 2019, un an care s-a terminat cu o devalorizare de 98,6 la sută a bolivarului.
Practic, moneda națională nu mai valorează nici cât hârtia pe care este tipărită, ceea ce a dus la utilizarea din ce în ce mai mare a dolarului.
Mult timp, inflația a fost un subiect tabu pentru autoritățile de la Caracas. În mai 2019, după trei ani de tăcere pe acest subiect, Banca Centrală a anunțat o inflație de 130 de mii la sută pentru 2018 și un produs intern brut redus la jumătate comparativ cu 2013. Apoi, în octombrie, oficialii au recunoscut prăbușirea continuă a economiei și au anunțat o inflație de 4.679,5% la sfârșitul lui septembrie și o contracție a PIB-ului de 26,8% în primul trimestru din 2019. Acum, Banca Centrală nu a mai oferit niciun indiciu legat de evoluția economiei pe anul trecut.
Fostă putere petrolieră, Venezuela trăiește cea mai mare criză din istoria sa recentă, care a forțat 4,6 milioane de oameni să-și părăsească țara începând cu 2015.
Președintele Nicolas Maduro aruncă vina pe sancțiunile americane, care prevăd în special un embargou pe petrol, care genera 96% din intrările de valută ale țării.
Liderul opoziției, Juan Guaido, este recunoscut ca preşedinte interimar al Venezuelei de către circa 50 de ţări, între care şi SUA.
Citiți și: Venezuela, sub pragul de sărăcie extremă. Salariul minim a ajuns la 2 dolari și 76 de cenți
Editare web: Luana Păvălucă