Laurent Fabius
Pentru a lupta împotriva Statului Islamic, „sunt două serii de măsuri: bombardamente (...) și forțe la sol, care nu pot fi ale noastre, dar care trebuie să fie forțele Armatei Siriene Libere (opoziția), forțele arabe sunnite și, de ce nu, forțele regimului și kurzi, bineînțeles”, a declarat ministrul francez de externe la postul de radio RTL.
Cu câteva ore înainte de ceremonia care va marca omagierea victimelor atentatelor din 13 noiembrie, ministrul a detaliat la RTL strategia Franței în lupta împotriva Statului Islamic. „Trebuie, pe de o parte, să neutralizăm Daesh, iar pe de altă parte, să construim o soluție politică în Siria”, a punctat Laurent Fabius.
Declarația vine după o săptămână de intense negocieri politice pe tema crizei siriene. După ce președintele Francois Hollande s-a întâlnit, pe rând, cu Barack Obama, Vladimir Putin și Angela Merkel, șeful diplomației franceze spune că o coaliție internațională anti-Daech este fezabilă.
Fabius a sugerat că planul stabilit de principalele puteri internaționale și regionale la Viena, la sfârșitul lunii trecute, este încă de actualitate. „Trebuie să reunim opoziția, trebuie să fie un guvern de uniune națională, o nouă Constituție și apoi alegeri, în decurs de 18 luni”, a detaliat ministrul.
Rusia și Franța au decis să-și consolideze cooperarea în Siria. Vladimir Putin a dat asigurări că avioanele ruse vor înceta bombardamentele asupra rebelilor sirieni moderați și se vor concentra asupra Statului Islamic. În curând va fi elaborată o hartă pentru a clarifica zonele de bombardament.
Viitorul președintelui Bashar al-Assad rămâne principalul punct de fricțiune între Occident și ruși.
„Bashar Al-Assad nu poate reprezenta viitorul poporului său”, a spus Laurent Fabius.
În ceea ce privește intensificarea loviturilor aeriene împotriva unor obiective strategice ale Daech, Laurent Fabius a subliniat necesitatea de a distruge principalele surse de venit ale Statului Islamic, cum ar fi traficul petrolier. A citat ca exemplu bombardamentele americane asupra convoaielor de camioane, pe care le-a calificat drept „gazoducte mobile” ce asigură exportul produselor către teritoriul controla de Statul Islamic.
Pe de altă parte, șeful diplomației franceze a recunoscut că Turcia joacă un joc duplicitar în acest punct, pentru că există „suspiciuni foarte puternice” în legătură cu posibile tranzacții cu petrol între Turcia și Statul Islamic.
Moscova a acuzat direct Turcia, spunând, joi, că nu face nimic pentru a frâna contrabanda cu petrol la frontierele sale, ceea ce permite Statului Islamic să se finanțeze.
„Sunt camioane care pleacă dintr-o serie de teritorii controlate de Daech și care - e constatarea noastră - merg către diferite direcții”, inclusiv spre Turcia, a menționat șeful diplomației franceze. Guvernul turc ne-a spus că nu este la curent cu această chestiune, a precizat el. „Se spune că o parte din acest petrol este revândut lui Bashar al-Assad”, a adăugat Fabius. „Noi avem niște suspiciuni”, a admis el.
Citiți și: