Serviciile de Informaţii din Europa au stabilit că cei mai mulţi luptători care s-au alăturat organizaţiilor extremiste din Siria şi Irak sunt din Marea Britanie şi Franţa. Iar ca să câştige noi adepţi, Statul Islamic a postat pe internet fimuleţe de propagandă, în care apar astfel de tineri cu discursuri de mobilizare. Aceste materiale video nu au putut fi verificate din surse independente.
„Jihadul este o parte din Allah. Voi le întăriţi economia şi plătiţi taxe pe care ei le folosesc ca să lupte împotriva noastră şi să ne ucidă surorile, femeile şi copiii.”, așa sună mesajul unui francez care s-a alăturat jihadiștilor.
Cetăţeanul francez, înconjurat de luptări înarmaţi cu puşti de asalt, a transmis şi mesaje de ameninţare la adresa occidentului. Potrivit datelor unui centru internaţional pentru studierea radicalismului, din Franţa au plecat spre Orientul Mijlociu peste 1000 de luptători.
Şi fundamentaliştii din Maria Britanie şi-a găsit locul pe frontul Statului Islamic. Într-o filmare postată pe internet, doi cetăţeni ai Regatului Unit au jurat credinţă Califatului.
- De unde eşti?
- Din Marea Britanie.
- Câţi ani ani?
- Am 26.
- De ce eşti aici?
- Sunt aici ca să ajut musulmanii şi Siria. Sunt aici pentru Jihad şi să ridic drapelul lui Allah.
O televiziune din Olanda a publicat un amplu material despre un soldat din armata regală care a plecat în Siria pentru a antrena luptătorii dintr-o organizaţie afiliată Al Qaeda.
Jihadist olandez: Am fost contactat de un frate, pe care îl iubesc şi îl respect. M-a întrebat: Poţi să le dai luptătorilor mei câteva sfaturi? Îţi punem la dispoziţie gloanţe şi tot ce ai nevoie.
Reportajul scoate în evidenţă şi felul în care trăiesc luptătorii străini. Aceştia nu au întrerupt legătura cu familia.
- Sunetul este uşor distorsionat?
- Am crezut că pot să-ţi văd barba aia, dar se pare că nu.
- Las-o baltă! Conexiunea este foarte proastă.
- Eşti în bucătărie? Esti în bucătărie, nu?
- Unde este mama, unde este mătușa?
Serviciul Român de Informaţii atrage atenţia că astfel de persoane sunt foarte periculoase pentru că decid să se întoarcă în Europa unde pot să pregătească atentate în numele Statului Islamic.
George Maior, diector SRI: Din păcate, chiar ieri şi noi am fost tranzitaţi de zece asemenea persoane şi a trebuit să operăm cu colegii de la alte servicii şi instituţii pentru a monitoriza serios situaţia.
În ultimii ani, 4000 de cetăţeni ai unor state europene au plecat să lupte pentru organizaţiile teroriste din Siria şi Irak.