Trei irakieni torturați în închisoarea Abu Ghraib de contractori americani au primit despăgubiri de 42 de milioane de dolari

Data actualizării: Data publicării:
Tortura
O fotografie din închisoarea Abu Ghraib din Irak în care se vede în prim-plan un bărbat alb în uniformă militară americană și un alt bărbat, un irakian, cu glugă și stând pe o ladă, cu fire electrice atașate la mâini. Foto: Profimedia

Trei bărbați irakieni au primit despăgubiri în valoare de 42 de milioane de dolari pentru rănile suferite în mâinile contractorilor militari americani în 2003/2004, informează DW. Abuzurile de la închisoarea Abu Ghraib au devenit simbolul încălcărilor drepturilor omului de către SUA în războiul împotriva terorismului.

Un juriu federal din Virginia a ordonat marți unui contractor american din domeniul apărării să plătească daune în valoare de 42 de milioane de dolari (40 de milioane de euro) pentru trei bărbați irakieni torturați la închisoarea Abu Ghraib din Irak în 2003-2004.

Juriul format din opt persoane a găsit CACI Premier Technology responsabilă în acest caz pentru rolul său în torturarea deținuților în timp ce SUA purtau războiul împotriva al-Qaeda în Afganistan și apoi în Irak.

Suhail Al Shimari, Salah Al-Ejaili și Asaad Al-Zubae au primit fiecare câte 3 milioane de dolari drept daune compensatorii și câte 11 milioane de dolari drept daune punitive.

Antreprenorul susține că guvernul SUA este de vină

Avocații CACI au susținut că societatea nu era responsabilă pentru comportamentul acestora, deoarece acționau alături de personalul armatei americane.

Toți cei trei irakieni au mărturisit că au fost torturați fizic și psihologic; au suferit bătăi, abuzuri sexuale, electroșocuri, au fost amenințați cu câini în timp ce stăteau goi și cu cagule, forțați în poziții de stres, printre alte abuzuri.

„Astăzi a fost o zi mare pentru mine și pentru justiție”, a declarat Salah Al-Ejaili. Jurnalistul a publicat o declarație scrisă în care spune: „Am așteptat mult timp această zi. Această victorie nu este doar pentru cei trei reclamanți în acest caz împotriva unei corporații. Această victorie este o lumină strălucitoare pentru toți cei care au fost oprimați și un avertisment puternic pentru orice companie sau contractor care practică diferite forme de tortură și abuz.”              

Baher Azmy, un avocat al Centrului pentru Drepturi Constituționale - organizația care a intentat procesul în numele reclamanților - a numit verdictul „o măsură importantă de justiție și responsabilitate”.

Azmy i-a lăudat pe reclamanți pentru rezistența lor, „în special în fața tuturor obstacolelor pe care CACI le-a aruncat în calea lor”.

Procesul a fost intentat pentru prima dată în 2008, dar un verdict a durat 15 ani, ca urmare a moțiunilor legale ale CACI și a multiplelor încercări de a obține respingerea cazului.

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri