Video&Foto Erupția vulcanului La Soufriere din Caraibe. Norul de cenușă este vizibil din spațiu, localnicii sunt evacuați

Data publicării:
Nor de fum provocat de erupția vulcanului La Soufriere din Caraibe.
Erupția vulcanului La Soufriere din Caraibe. Foto: Profimedia Images

Cenușa grea și mirosul de sulf au început să acopere părți din insula Sf. Vincent din estul Caraibelor, după erupția vulcanului La Soufriere. Oamenii de știință avertizează că ar putea urma noi erupții, iar mii de localnici sunt evacuați, relatează USA Today, citat de Mediafax.

„Prima explozie nu este neapărat cea mai mare”, a declarat geologul Richard Robertson de la Centrul de Cercetări Seismice al Universității din Indiile de Vest, în timpul unei conferințe de presă.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Imaginile din satelit prezentate de DEFIS - departamentul Comisiei Europene pentru industria de apărare și spațiu - arată norul de cenușă emis de La Soufriere vizibil din spațiu.

Activitatea seismică a dus deja la evacuarea a 16.000 de locuitori care au fugit cu valize umplute în grabă, rucsaci și pungi de cumpărături către adăposturi aflate pe coastă și nave pregătite să îi transporte către insulele vecine.

Până în prezent, nu au fost raportate decese sau răniți. Pagubele provocate de vulcanul cu o înălțime de 4.000 de metri, aflat la capătul nordic al insulei, vor perturba activitatea timp de cel puțin câteva luni.

Un bărbat cu fața, părul și hainele acoperite cu cenușă după erupția vulcanului La Soufriere din Caraibe. Foto: Profimedia Images
Un bărbat cu fața, părul și hainele acoperite cu cenușă după erupția vulcanului La Soufriere din Caraibe. Foto: Profimedia Images

„Agricultura va fi grav afectată, este posibil să avem pierderi de animale și va trebui să facem reparații la case, dar dacă vom fi în viață și vom avea putere, vom reconstrui mai bine, împreună”, a declarat premierul Ralph Gonsalves postului local NBC Radio.

Activitatea vulcanului a crescut dramatic începând de joi, potrivit Weather.com. O serie de cutremure au indicat că magma se ridica în sus, pe măsură ce gazele și aburul care se scurgeau prevesteau o erupție.

Coloana masivă de cenușă de vineri are o înălțime de peste 10 km, determinând anularea mai multor zboruri.

Barbados, Antigua, Guyana și St Lucia au fost printre statele care s-au oferit să-și deschidă granițele pentru persoanele evacuate.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri