Avioanele de vânătoare franceze desfăşurate în Ciad de decenii au început să părăsească marţi N'Djamena, dând astfel startul retragerii armatei franceze din această ţară, după rezilierea acordului de apărare de către Ciad, au anunţat marţi surse franceze apropiate dosarului, informează AFP, potrivit Agerpres.
Două aparate Mirage 2000 însoţite de un avion de realimentare au decolat cu puţin timp înainte de 12:30 GMT, potrivit uneia dintre aceste surse. Un al treilea aparat urmează să decoleze, a precizat aceasta.
„Prezenţa acestei detaşări (de avioane militare franceze pe teritoriul Ciadului) nu se mai justifică, după ruperea acordului" de apărare, denunţat pe 28 noiembrie de către autorităţile ciadiene, potrivit unei alte surse franceze.
„Franţa a început închiderea acestei detaşări de avioane de vânătoare de la baza aeriană Kossei din N'Djamena. Armata franceză ia decizia de a-şi retrage avioanele", a adăugat ea.
Ciadul era o verigă-cheie a prezenţei militare franceze în Africa şi constituia ultimul punct de ancorare al Parisului în Sahel, după retragerile forţate ale trupelor sale din Mali, Burkina Faso şi Niger.
Plecarea aparatelor Mirage este consecinţa anunţului făcut de Ciad, de Ziua Independenţei sale pe 28 noiembrie, că pune capăt acordurilor de securitate şi de apărare care legau cele două ţări.
Parisul avea până acum desfăşuraţi aproape 1.000 de militari în Ciad la mai multe baze militare, un dispozitiv care a trebuit să fie redus în cadrul unei reconfigurări a prezenţei militare franceze în Senegal, Coasta de Fildeş şi în Ciad, pentru care trimisul personal al lui Emmanuel Macron în Africa, Jean-Marie Bockel, fusese însărcinat să consulte diferite ţări.
Avioane de luptă franceze au fost staţionate în Ciad aproape fără întrerupere după proclamarea independenţei în 1960, servind la formarea şi antrenarea de militari ciadieni, dar şi la sprijinirea aeriană a acestei ţări, permiţând de mai multe ori oprirea avansării rebelilor care caută să cucerească puterea, mai scrie AFP.
Editor : A.R.