Ministrul francez al Apărării confirmă cazurile de dezertare de la brigada ucraineană trimisă la instrucție în Franța

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0934456756
Militari ucraineni din brigada 155 Infanterie Mecanizată „Ana de Kiev” la antrenamente, în Franța. Foto: Profimedia Images

Armata franceză, care a format în Franţa o parte a Brigăzii ucrainene „Anne de Kiev”/„Ana de Kiev” înainte ca aceasta să plece pe front, a constatat „câteva zeci” de dezertări în timpul formării, potrivit Statul Major francez, iar un comandant ucrainean a recunoscut existenţa unor „probleme” în cadrul acestei unităţi, relatează BFMTV, prelaută de news.ro.

„A existat un anumit nunmăr de dezertări, dar care rămân foarte marginale având în vedere numărul persoanelor care au fost formate”, declara luni AFP un oficial din cadriul Statului Major francez.

Ministrul francez al Apărării Sébastien Lecornu a declarat miercuri, la postul Europe1, că este vorba despre „55 de dezertări în Franţa”.

După formare, brigada a fost „dezmembrată” în funcţie de „nevoile tactice ucrainene”, în pofida lipsei de experienţă a acestor militari.

„Statul Major ucrainean este principalul acuzat în acest scandal. Acuzat de destructurarea acestei brigăzi înainte ca ea să lupte, prin trimiterea pe front a unor militari care nu erau pregătiţi cu adevărat, provocând morţi inutile, dezertări, abandonări ale postului”, analizează editorialistul de politică internaţională BFMTV Ulysse Gosset.

1.700 de dezertori dintr-un total de 2.000 de militari

Aproximativ 2.000 de oameni au fost formaţi în Franţa în această brigadă, numită în omagiul unei prinţese din Kiev care a devenit prinţesă a francilor după ce s-a căsătorit cu Henric I al Franţei.

Era vorba despre recruţi, fără nicio experineţă de luptă, suprabvegheaţi de 300 de cadre ucrainene.

Tot luni, comandantul Forţelor Terestre ucrainene Mihailo Drapatî a recunoscut că există „probleme” în cadrul acestei brigăzi, în urma unor dezvăluiri de presă despre cazuri de abuz de putere şi dezertări.

„Suntem conştienţi de acest lucru. Au existat (probleme) la nivelul efectivelor, al formării şi în parte la nivelul personalului de comandament. Toate astea au fost recunoscute, analizate, s-au tras anumite concluzii”, a declarat el.

„Biroul de Anchetă al Statului studiază efectiv faptele prezentate în presă în cadrul procedurii penale angajate în virtutea articolelor privind” abuzul de putere şi dezertarea, a declarat AFP o purtătoare de cuvânt a acestei instanţe oficiale, Tatîana Sapian.

Ucraina vrea astfel să minimalizeze dezertările şi să respingă pur şi simplu situaţia, în urma unor dezvăluiri ale jurnalistului ucrainean Iuri Butusov, potrivit căruia au dezertat 1.700 de oameni, dintre care 50 în Franţa.

Jurmalistul acuza marţi, într-un lung mesaj postat pe Facebook, comandamentul militar ucrainean de eşecul formării iniţiale a brigăzii, despre care afirmă că s-a desfăşurat într-un „haos organizaţional complet”, şi de faptul că şi-a trimis militarii în alte unităţi pentru a „astupa găuri” în efective.

El scrie că ceea ce a mai rămas din brigadă a fost trimis la Pokrovsk, unul dintre cele mai „fierbinţi” sectoare pe frontul de est, iar comandantul brigăzii a fost demis din funcţie, la fel ca mai mulţi dintre subalternii acestuia.

Număr de dezertări în creștere în armata ucraineană

Potrivit jurnalistului ucrainean, brigada nu a fost echipată cu drone şi nici cu echipament de bruiaj electronic, instrumente devenite esenţiale unităţilor militarev în acest război.

„Din cauza acestei atitudini criminale împotriva vieţii militarilor, a 155-a Brigadă (Motorizată) a suferit pierderi importante încă din primele zile”, acuză Iuri Butusov. „Nu prea văd ce s-ar putea caracteriza ca abuz de putere”, a declarat, la rândul său, reprezentantul Statului Major francez. „În orice caz, nu s-a raportat nimic cu privire la staţionarea ucrainenilor în Franţa sau la ccea ce s-ar fi întâmplat în timpul acestor formări”, adaugă el.

În general, dezertările sunt în creştere în rândul armatei ucrainene, care se află în dificultate în mai multe puncte ale frontului şi sătule de conflictul lung.

Citește și: 19.000 de dezertori în armata ucraineană. Situația e atât de gravă încât militarii sunt iertați „la prima dezertare”

Potrivit parchetului ucrainean, începând din 2022 s-au deschis cel puţin 90.000 de dosare cu privire la dezertare sau absenţă fără autorizaţie. O creştere puternică s-a întegistrat în 2024.

În ultimele săptămâni, mai mulţi militari au anunţat în mod public că îşi abandonează postul într-o armată ucraineană slăbită, care a pierdut cel puţin 43.000 de militari, ucişi în lupte, şi alte zeci de mii daţi în prezent dispăruţi de la începutul invaziei ruse, în februarie 2022.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Care este vârsta maximă până la care poți conduce în România? Ce prevede Codul Rutier
Digi FM
Ceasul purtat de Mark Zuckerberg a devenit viral. Cât costă și de ce este extrem de rar
Pro FM
Nelly Furtado, apariție rară în costum de baie: E în regulă să fiți OK cu ce vedeți în oglindă. Nu are...
Film Now
Dezvăluiri despre Jennifer Lopez, după ce a divorțat oficial de Ben Affleck: „Basmul promis s-a transformat...
Adevarul
Cristian Tudor Popescu îi sugerează lui Iohannis ce să discute cu Trump. „Nu vreți și România?”
Newsweek
Când intră pensia în ianuarie pe card: vineri sau luni? Informații contradictorii din Casa de Pensii
Digi FM
Tudor Chirilă, convins de o prezentatoare TV să-și cumpere o casă veche pe lângă Sibiu. FOTO după...
Digi World
Şapte tipuri de cancer sunt legate de consumul de alcool. Ce măsuri solicită autoritățile medicale din SUA
Digi Animal World
Pisica care a cucerit TikTok-ul. Poziția hilară în care doarme i-a adus 4 milioane de vizualizări
Film Now
Îndrăgostit până peste cap. Hugh Jackman, de mână cu Sutton Foster, la patru luni de la despărțirea de soție
UTV
Elena Viscu, declaratii transante despre relatia cu CRBL. „Sunt eu cu chipul acesta de zana, dar pana la...