19.000 de dezertori în armata ucraineană. Situația e atât de gravă încât militarii sunt iertați „la prima dezertare”

Data actualizării: Data publicării:
militar ucrainean în tranșee
Odată cu deterioarea situației de pe front, tot mai mulți soldați cedează și aleg să dezerteze ori să-și părăsească poziția. Imagine de arhivă cu caracter ilustrativ. Foto: Getty Images

Armata ucraineană se confruntă în prezent cu tot mai multe dezertări și acte de insubordonare, au declarat pentru CNN șase ofițeri ucraineni. Cei doi ani și jumătate de război continuu împotriva armatei ruse au decimat aproape toate unitățile ucrainene din prima linie. Rotirile de trupe sunt rare, ceea ce duce la epuizarea și demoralizarea militarilor - în special a infanteriștilor - care luptă în cele mai fierbinți zone ale frontului, cum este cea de lângă Pokrovsk.

„Nu toți soldații mobilizați își părăsesc pozițiile, dar majoritatea asta fac. Când ajung aici (în prima linie), realizează cât e de greu, când văd dronele inamicului sau efectele bombardamentelor artileriei”, a declarat, sub protecția anonimatului, comandantul unei unități ucrainene angajate în luptele de la Pokrovsk.

Patru din cei șase militari ucraineni intervievați de CNN, aflați pe linia frontului, au vorbit sub protecția anonimatului „Dacă supraviețuiesc, nu se mai întorc. Ori își părăsesc poziția și refuză să intre în luptă, ori încearcă să găsească un pretext să iasă din armată”, a adăugat ofițerul ucrainean.

Spre deosebire de militarii care s-au oferit voluntari în primele zile ale războiului, noii recruți ai armatei ucrainene nu au intrat benevol în conflict, ci au fost înrolați după intrarea în vigoarea, în primăvară, a noii legi privind mobilizarea. Aceștia pot părăsi „legal” armata doar după adoptarea unei legi pentru demobilizare, sau dacă primesc individual o permisie specială.

Serhii Cehoțkii, ofițer în cadrul Brigăzii 59 de Infanterie Motorizată, a declarat pentru CNN că unitatea sa încearcă să-și „rotească” soldații (să-i schimbe pe cei din prima linie cu alții noi) la fiecare trei sau patru zile.

Acest lucru e însă imposibil din cauza dronelor: numărul acestora a crescut atât de mult încât rotația militarilor e extrem de dificilă, ceea ce îi silește pe militarii din prima linie să petreacă mai mult timp în zona de foc. „Recordul e de 20 de zile neîntrerupte”, a spus ofițerul ucrainean.

Odată cu deterioarea situației de pe front, tot mai mulți soldați cedează: în primele patru luni ale anului 2024, procurorii militari ucraineni au deschis anchete penale împotriva a aproape 19.000 de soldați care ori și-au abandonat pozițiile, ori au dezertat.

Situația e mult mai gravă, în condițiile în care unii comandanți ucraineni au recunoscut că nu raportează imediat unele cazuri de dezertare ori absențe neautorizate și că încearcă mai întâi să-i convingă pe militari să se întoarcă voluntar, fără a fi pedepsiți. O astfel de abordare a devenit atât de frecventă încât parlamentarii au modificat legea astfel încât cazurile de dezertare să nu fie pedepsite, dacă militarul se află la prima abatere.

În prezent, peste un milion de ucraineni sunt angajați sau luptă în armată ori structurile de forță ucrainene, de la militari din prima linie până la persoane care fac mnucă de birou.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu