Cipru și Turcia, luate în calcul pentru evacuarea a zeci de mii de cetățeni occidentali din Liban

Data publicării:
Lebanese-Israeli conflict - Beirut
Zonă din Beirut bombardată de armata israeliană. Foto: Profimedia Images

Mai multe state occidentale își cântăreau joi opțiunile cu privire la modul în care să își scoată în siguranță cetățenii din Liban în cazul izbucnirii unui război la scară largă, au declarat diplomați citați de Reuters. Cipru și posibil Turcia sunt considerate ca state care ar putea oferi refugiu pentru zeci de mii de persoane, scrie Reuters.

Cipru este cel mai apropiat stat membru al Uniunii Europene, la aproximativ 264 km de Liban. Acesta a fost în fruntea eforturilor de ajutor maritim pentru Gaza și, în trecut, a fost folosit pentru a coordona evacuările din Liban.

Cipru a procesat aproximativ 60.000 de persoane care au fugit de războiul Hezbollah-Israel din 2006, iar acum o potențială invazie terestră a Israelului în sudul Libanului, cu un răspuns din partea Hezbollah, susținută de Iran, cu rachete balistice și drone, ar putea însemna evacuări în masă atât din Liban, cât și din Israel.

„Avem solicitări din partea mai multor țări, nu numai din Uniunea Europeană, ci și din alte țări terțe. Suntem pregătiți să jucăm acest rol în caz de nevoie”, a declarat pentru Reuters președintele Ciprului, Nikos Christodoulides, cu ocazia participării sale la Adunarea Generală a ONU de la New York.

„Am făcut-o în 2006 și suntem pregătiți să o facem din nou”, a declarat Christodoulides. „Este dificil, dar este și responsabilitatea noastră morală”.

Statele care își fac planuri de evacuare

Mai multe țări, inclusiv Statele Unite, Franța, Marea Britanie și Germania, au mii de cetățeni care trăiesc sau călătoresc prin Liban. Toate au lucrat în ultimele luni pentru a pregăti planuri cu Cipru în cazul unui război la scară largă.

Diplomații au declarat că și alte națiuni fără infrastructura militară necesară în regiune ar avea nevoie de ajutor pentru evacuarea cetățenilor lor.

Din Beirut până în Cipru călătoria durează aproximativ 10 ore pe mare și 40 de minute cu avionul. Până în prezent, companiile aeriene comerciale au zburat din Beirut, deși unele companii precum Air France și-au suspendat operațiunile, reducând opțiunile de plecare.

Diplomații spun că nu numai libanezi sfidători și care nu doresc să țină cont de sfaturile de călătorie pentru a pleca din țară, ci mulți libanezi și cetățeni cu dublă cetățenie din străinătate au umplut, de asemenea, avioanele spre Beirut.

Negocieri pentru o încetare temporară a focului au avut loc la Organizația Națiunilor Unite din New York, însă nici Israelul, nici Hezbollah nu au indicat că sunt gata să înceteze ostilitățile, iar Israelul și-a intensificat joi atacurile asupra suburbiilor sudice ale Beirutului.

Cheia evacuărilor

Cheia evacuărilor va fi utilizarea celor două baze militare britanice de pe insulă. Marea Britanie, care are aproximativ 10.000 de cetățeni în Liban, a declarat săptămâna aceasta că își deplasează trupele în Cipru și că are nave militare la fața locului pentru a ajuta la evacuări.

De asemenea, statele occidentale colaborează cu Turcia pentru a face pregătiri pentru o eventuală evacuare, cel mai probabil pe mare, din portul Tripoli din nordul Libanului către Mersin din sudul Turciei, dacă aeroporturile libaneze nu pot fi folosite, au declarat surse turce și europene.

Niciun ordin de evacuare nu a fost dat încă și era puțin probabil până Israelul nu trimite trupe la granița cu Libanul, au spus diplomații.

Franța are aproximativ 20.000 de cetățeni în Liban și 1.000 de soldați în cadrul unei misiuni ONU de menținere a păcii. Ministerul francez al Apărării a refuzat să comenteze planificările specifice, dar a declarat că a avut planuri solide în vigoare din octombrie 2023.
Diplomații europeni au declarat că Franța a fost în legătură cu Statele Unite, care au aproximativ 50.000 de cetățeni în Liban, și cu Marea Britanie și Germania, pentru a se coordona cu Cipru.

Washingtonul a îndemnat cetățenii americani să părăsească Libanul, dar Departamentul de Stat nu a ordonat evacuarea personalului american și nici nu a solicitat asistență din partea armatei americane pentru evacuarea americanilor, spun oficialii americani.

Trupele americane recent desfășurate în regiune ar putea ajuta în cazul unei evacuări, au declarat oficialii pentru Reuters.

Parisul are în regiune o navă de război care ar putea evacua aproximativ 150 de persoane și un transportor de elicoptere în așteptare care ar putea prelua de 10 ori mai multe persoane, dar ar dura câteva zile pentru a ajunge în regiune din sudul Franței, au declarat doi diplomați francezi.

Forțele navale franceză, cipriotă, greacă și italiană au efectuat exerciții în regiune în perioada 14-18 septembrie, inclusiv pentru evacuarea cetățenilor, potrivit Ministerului francez al Apărării.

O provocare va fi asigurarea unei punți aeriene rapide de ieșire din Cipru, având în vedere numărul mare de persoane care sosesc pe insulă într-un interval scurt de timp, au declarat diplomații.

 

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri