Decretul preşedintelui egiptean Mohammed Mursi a fost validat de Consiliul Juridic Suprem, cea mai înaltă autoritate judiciară a ţării, care a decis că actul este valid doar pentru deciziile legate de suveranitatea statului arab, măsura fiind una temporară, până la scrierea unei noi constituţii.
„Articolul 2 al declaraţiei constituţionale face referire al chestiuni legate de suveranitatea statului şi este o măsură temporară până la scrierea unei noi Constituţii”, a declarat Yasser Ali, purtător de cuvânt al preşedintelui egiptean.
Validarea decretului a fost primită cu ostilitate de către protestarii adunaţi în piaţa Tahrir din Cairo, care văd această mişcare drept o întoarcere la regimul dictatorial al fostului preşedinte Hosni Mubarak.
„Cred că Mursi încearcă să divizeze poporul egiptean. Crede că are dreptate, crede că majoritatea egiptenilor sunt de partea lui, dar nu ţine cont de cei care i se opun”, a spus Tamer Baraka, unul dintre protestatari.
Liderul de la Cairo susţine în continuare că decretul controversat este doar temporar, dar protestatarii doresc suspendarea lui imediată. Punctul culminant al demonstraţiilor va fi un protest al opoziţiei, unde sunt aşteptaţi să participe peste un milion de oameni.
Un contraprotest, organizat de Frăţia Musulmană, mişcarea islamistă din care provine preşedintele, a fost anulat, pentru a evita escaladarea violenţelor.