„În ultimele opt săptămâni, Administraţia Obama nu a manifestat niciun fel de respect pentru legile naţionale şi internaţionale, dar, în final, dreptatea a prevalat. Mulţumesc Rusiei pentru că mi-a acordat azi”, a declarat Edward Snowden, potrivit unui comunicat al WikiLeaks.
Edward Snowden, fostul angajat al serviciilor de informații americane, a părăsit zona de tranzit a aeroportului moscovit Șeremetievo, unde se afla din luna iunie, după ce a primit documentele necesare pentru a putea intra pe teritoriul Federației Ruse.
Statele Unite s-au declarat „extrem de dezamăgite” de hotărârea Rusiei de a-i acorda azil politic temporar lui Edward Snowden şi evaluează „utilitatea” întrevederii dintre preşedinţii Barack Obama şi Vladimir Putin.
Nu este în niciun caz „o evoluţie pozitivă”, a declarat Jay Carney, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Barack Obama, potrivit Mediafax.
„Domnul Snowden este acuzat că a dezvăluit informaţii clasificate şi este vizat de trei capete de acuzare. Trebuia trimis în Statele Unite cât mai rapid. Decizia Rusiei afectează cooperarea de lungă durată dintre Moscova şi Washington”, a adăugat Jay Carney.
Publicațiile The Washington Post şi The Guardian au dezvăluit existenţa a două programe secrete ale NSA. Unul priveşte colectarea a datelor apelurilor telefonice în Statele Unite de către operatorul Verizon şi, se pare, şi de către alţi operatori.
Celălalt program, numit PRISM, vizează interceptarea comunicaţiilor internauților străini, care se află în afara teritoriului Statelor Unite, pe nouă reţele mari de socializare.
Edward Snowden a fost sursa dezvăluirilor.