Noul an vine cu scumpiri pe piața imobiliară. Unde se află cele mai scumpe cartiere din țară
Data publicării:
Pe piața mobiliară nu bate vânt de criză. Volumul creditelor ipotecare s-a dublat față de anul trecut, iar cartierele de la periferia marilor orașe au înflorit. Pentru ele există cel mai mare interes.
În primele 10 luni ale anului au fost acordate credite ipotecare în valoare de 40 de miliarde de lei, dublu față de aceeași perioadă din 2023. Dobânzile mari, prețurile ridicate și oferta de locuințe restrânsă, i-au împins pe cumpărători să se îndrepte spre zonele de la periferie. Acolo există în continuare stocuri de locuințe, iar prețurile se mențin mai accesibile.
Prețul mediu cerut pe un metru pătrat de construcție în ianuarie era de 1.510 euro. Azi depășește 1.700 de euro, cu 13% mai mult potrivit unei platforme imobliare. Și valoarea creditului ipotecar mediu s-a majorat. A crescut în 11 luni de la peste 62.000 de euro la aproape 73.000 de euro.
Jucătorii de pe piața imobiliară spun că în 2025 prețurile vor continua să crească. Iar pentru a fi sustenabilă, creșterea ar trebui să se rezume la o singură cifră.
Cele mai scumpe cartiere din țară se află în București, Cluj și Brașov, zone, unde prețurile depășesc și 3.000 de euro pe metru pătrat.