Dincolo de zona de protecție a mediului, este important ca o clădire sustenabilă să le ofere ocupanților, dar și comunități mai largi, un spațiu care să fie sigur, sănătos și confortabil și în același timp să vină cu niște costuri minime pe întreaga durată de operare a clădirii.
O clădire sustenabilă are impact negativ redus asupra mediului din perspectiva întregii durate de viață. Se are în vedere consumul de resurse, zona de deșeuri, modul în care energia este produsă, vizându-se într-o proporție cât mai mare cea obținută din resurse regenerabile, pentru a reduce amprenta de carbon a clădirii.
„Atunci când vorbim despre sustenabilitate este foarte important să ne uităm la o serie de certificări și la un set de teste - astfel, e foarte ușor să zici că ceva e sustenabil sau nu. Toate clădirile dezvoltatorului în zona de birouri sunt certificat LEED și BREEAM și toate din zona din rezidențial sunt certificate Green Homes, care înseamnă, în principiu, 72 de criterii pe șapte categorii”, spune Mihai Toader Pasti, Consultant sustenabilitate One United Properties.
Având în vedere criteriile pe care trebuie să le respecte o clădire sustenabilă, pentru un dezvoltator, investițiile sunt mai mari decât în cazul proiectelor în care nu se ține cont de acest aspect.
„Cu siguranță, să construiești corect, sănătos, responsabil e mai scump decât altfel, dar pe termen lung toată lumea câștigă și de asta e important ca atunci când construim s-o facem sustenabil. Făcând asta, contribuim și la un oraș mult mai bun, la un oraș prosper. Un oraș care nu se dezvoltă este un oraș care se degradează”, conchide Mihai Toader Pasti, Consultant sustenabilitate One United Properties.