Românii vor putea merge în Statele Unite fără viză. Anunțul crucial a fost făcut vineri la Washington. Să vedem acum cine este oficialul din Statele Unite care a anunțat astăzi ridicarea vizelor pentru români. Se numește Alejandro Mayorkas, este șeful Departamentului pentru Securitate Internă și fiul unei românce. Este avocat de profesie, iar mama sa provine dintr-o familie de evrei care a fugit din țara noastră în anii `40, de teama naziștilor.
Alejandro Mayorkas, directorul Departamentului SUA pentru Securitate Internă: „Sunt un refugiat politic.”
Acum patru ani, Alejandro Mayorkas devenea primul imigrant numit la conducerea Departamentului pentru Securitate Internă. În timpul administrației Obama a fost secretar adjunct în același departament și a mai ocupat funcția de director al serviciului pentru cetățenie și imigrație. Și nu a uitat niciodată eforturile depuse de părinții săi, pentru ca el să se bucure de roadele democrației.
Alejandro Mayorkas, directorul Departamentului SUA pentru Securitate Internă: „Tata și mama m-au adus în această țară pentru a scăpa de comunism. Au prețuit democrația noastră și au fost foarte mândri să devină cetățeni ai Statelor Unite, așa cum am fost și eu. Am purtat această mândrie de-a lungul celor 20 de ani de muncă în guvern și de-a lungul întregii vieți.”
În vârstă de 65 de ani, Alejandro Mayorkas s-a născut în Havana. Familia tatălui său emigrase aici din Turcia și Polonia, la începutul secolului 20. Mama lui, care a murit în 1997, s-a născut într-o familie de evrei care a fugit din România în Franța și apoi în Cuba în anii `40, din cauza naziștilor.
20 de ani mai târziu, Alejandro Mayorkas, sora mai mare și părinții lor au ajuns în Statele Unite, ca refugiați. Acum, șeful Departamentului de Securitate Internă mărturisește că originile familiei sale i-au modelat fundamental identitatea.
Alejandro Mayorkas, directorul Departamentului SUA pentru Securitate Internă: „Părinţii mei nu au vrut să-şi crească copiii într-un regim comunist. Identitatea mea de refugiat politic a fost extraordinar de importantă în educaţia mea. Părinţii mei s-au concentrat foarte mult pe aceasta, inoculându-mi un sentiment foarte adânc a ceea ce înseamnă un refugiat politic, o persoană care a fost forțată să-şi părăsească ţara în care s-a născut, în care părinţii lui ar fi vrut să-şi crească copiii”.
Alejandro Mayorkas este căsătorit cu o avocată. Cuplul are două fiice în vârstă de 24, respectiv 19 ani.
Editor : M.B.