Vasul de croazieră şi-a început călătoria din portul Galveston din Texas pe 12 octombrie. Trei zile mai târziu s-a aflat că pe navă se află şi o asistentă medicală din Dallas, care s-a ocupat de probele prelevate de la liberianul Thomas Eric Duncan, ucis de Ebola. Chiar dacă autorităţile sanitare americane au dat asigurări că femeia nu a avut contact direct cu bolnavul, asistenta a decis să se izoleze împreună cu soţul în cabina navei. Vasul a încercat să acosteze în Belize şi Mexic, dar a fost refuzat de autorităţile din ambele state, iar acum este în drum spre Texas.
„Nu au adus în discuţie o operaţiune rapidă. Menţinerea acestor suspecţi de Ebola (n.red.) în Belize a făcut ca răspunsul meu logic să fie nu”, a argumentat Dean Barrow, premierul din Belize.
Ebola a stârnit panică şi la Pentagon în momentul în care o femeie care s-a întors recent din Africa şi care se îndrepta spre o ceremonie militară a trebuit să coboare din autobuz după ce i s-a făcut rău. Suspecta a fost dusă imediat la spital, iar celelalte 22 de persoane care se aflau în autobuz şi-au continuat călătoria cu un alt autovehicul.
„Cred că a fost o reacţie exagerată. Trebuie să vedem dacă acest pasager a avut contact fizic cu alte persoane”, a spus Eric Dent, locotenent.
În Spania, primele teste efectuate ultimilor patru suspecţi de Ebola au ieşit negative. Autorităţile medicale de la Madrid au anunţat că analizele vor fi repetate în 48 de ore. În zona capitalei Spaniei locuiește cea mai mare comunitate de români din Spania, în jur de 150.000 de români.