Scandal între procurorul general din Texas și administrația Biden din cauza unei șopârle „pe cale de dispariție”

Data publicării:
dunes sagebrush lizard
Șopârla Sceloporus arenicolus este originară dintr-o porțiune din bazinul Permian, bogat în petrol și gaz, din West Texas și New Mexico. imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: X

Procurorul general al Texasului Ken Paxton dă în judecată administrația Biden pentru clasificarea șopârlei Sceloporus arenicolus, o reptilă din genul Sceloporus, familia Phrynosomatidae, în luna mai, drept specie pe cale de dispariție.

Șopârla este originară dintr-o porțiune din bazinul Permian, bogat în petrol și gaz, din West Texas și New Mexico, iar Ken Paxton, într-o declarație de luni, a numit decizia administrației Biden drept o „folosire ilegală a legii mediului” și o „încercare de a submina industriile de petrol și gaze din Texas”, scrie Axios.

Dau din nou în judecată administrația Biden pentru utilizarea abuzivă ilegală a legii mediului. Aceasta este o încercare de a submina industria petrolului și gazelor din Texas, care ajută la menținerea luminilor aprinse în America”, a scris Paxton pe X.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Agenția guvernamentală „U.S. Fish and Wildlife Service” a considerat că șopârla este pe cale de dispariție din cauza unor factori precum pierderea habitatului, „degradat de la dezvoltarea de către industriile miniere de petrol și gaze” și „schimbările climatice și condițiile climatice”.

Cu toate acestea, Paxton susține în dosarul depus luni la Tribunalul Districtual al SUA, Districtul de Vest din Texas, că desemnarea s-a bazat pe „ipoteze inexacte și arbitrare”.

Paxton susține că clasificarea nu a luat în considerare eforturile de conservare voluntare care au loc la nivel local și de stat.

Din acest motiv, acțiunea guvernului federal ar submina în mod nejustificat dezvoltarea economică vitală în Bazinul Permian, supunând industriile din Texas și proprietarii privați de terenuri la incertitudine de reglementare și ambiguitate cu privire la ceea ce pot face cu propriul teren”, se precizează în dosar.

Procesul vizează Departamentul de Interne al SUA și secretarul acestuia, Debra Haaland, și U.S. Fish and Wildlife Service și pe directorul acestuia, Martha Williams.

„U.S. Fish and Wildlife Service” consideră însă că șopârla îndeplinește definiția „specii pe cale de dispariție” din Legea privind speciile pe cale de dispariție și a fost „susținută de starea actuală a habitatului și de riscul pe care această condiție îl prezintă”.

Șopârla și-a pierdut mai mult de 95% din habitatul său din cauza dezvoltării industriei petrolului și gazelor și a exploatării nisipului pentru fracturare, conform nonprofit Center for Biological Diversity.

Reprezentanții administrației Biden nu au comentat deocamdată pe acest subiect.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un nou sistem SGR în România: Produsele pe care nu le vei mai arunca, cu puncte de colectare în toată țara
Digi FM
Actrița Anca Dumitra, Geanina din "Las Fierbinți", a născut un băiețel. Își dorea să nască natural, dar nu...
Pro FM
Anca Țurcașiu, vacanță în Grecia cu noul iubit. Tolăniți pe nisip, îmbrățișați, au deja planuri mari: "Vom...
Film Now
Javier Bardem o adoră pur și simplu! Penelope Cruz, impresionată de cum a vorbit soțul despre ea. S-a lăsat...
Adevarul
Cine are prioritate în intersecții. Detaliile ce încurcă numeroși șoferi
Newsweek
Rusia intră cu un avion militar în Japonia care ridică avioane F-15. Portavion chinez în apropiere
Digi FM
Călin Goia, de la Voltaj, povestește la Digi FM despre cei 25 de ani ai trupei și momentele dificile: "Am...
Digi World
Ce se întâmplă în organismul tău dacă bei cafea cu lapte. Efectele sunt surprinzătoare, potrivit oamenilor de...
Digi Animal World
O femeie a fost al un pas să fie înghițită de un piton, în propria sa locuință. Aceasta a fost salvată după...
Film Now
Cum arată Xena și Gabrielle la mai bine de 20 de ani de la ultimul episod din "Xena, prințesa războinică"...
UTV
Anca Turcasiu a anuntat ce planuri de viitor are alaturi de noul sau iubit:“Am hotorat impreuna cu iubitul...