Execuția unui tată condamnat pentru uciderea fiicei sale, amânată de Curtea Supremă din Texas cu două ore înainte de injecția letală

Data publicării:
profimedia-0921140963
Roberson, în vârstă de 57 de ani, era programat să moară prin injecție letală la penitenciarul de stat din Huntsville pe 17 octombrie, pentru moartea în februarie 2002 a fiicei sale de doi ani, Nikki. Execuția a primit o amânare obținută de Curtea Supremă din Texas. Foto: Profimedia

Curtea Supremă din Texas a suspendat joi seară, 17 octombrie, în ultimul moment, execuția lui Robert Roberson. El era condamnat la moarte pentru ceea ce se cheamă sindromul „copilului scuturat”. Adică, inculpatul, în 2002,  și-ar fi scuturat violent fiica de doi ani, cauzându-i leziuni fatale la creier, relatează Associated Press, citată de News.ro. Decizia Curții Supreme din Texas de a opri execuția lui Roberson a fost luată pentru că o comisie parlamentară a vrut o nouă mărturie a deținutului. Roberson ar fi devenit prima persoană din SUA executată pentru o crimă legată de acest diagnostic controversat.

Cazul controversat îl are ca personaj principal pe Robert Robert Roberson, un bărbat cu autism. Acesta a fost condamnat pentru moartea fiicei sale, Nikki Curtis, în 2002, în oraşul Palestine din estul Texasului. Moartea a fost atribuită sindromului „copilului scuturat”, dar în timp au apărut multe îndoieli legate de acest diagnostic.

Avocaţii săi şi unii experţi medicali spun că fiica sa nu a murit din cauza abuzurilor, ci din cauza complicaţiilor legate de o pneumonie.

Curtea Supremă din Texas a decis să oprească execuția sa, răspunzând la o cerere de urgență făcută de un grup de politicieni din stat. Aceștia au cerut o ultimă suspendare a execuției sale, pentru a demonstra dacă verdictul este corect sau nu. Roberson urmează să fie audiat pe 21 octombrie, a mai scris sursa citată.

În orele dinaintea deciziei, Robert Roberson a fost ținut într-o celulă din închisoare, aproape de camera de execuție de la Walls Unit din Huntsville, cunoscută drept „cea mai aglomerată cameră a morţii din America”. 

După ce execuția i-a fost suspendată, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Justiție Penală din Texas, Amanda Hernandez, a spus că Roberson a fost șocat. „I-a mulțumit lui Dumnezeu și susținătorilor săi”, a adăugat ea.

Roberson va fi dus înapoi la unitatea Polunsky, unde sunt închiși bărbații condamnați la moarte.

Strategia avocaților

După ce instanțele și comisia de eliberare condiționată din Texas au respins încercările de a-l salva pe Robert Roberson, legislatorii au încercat o abordare diferită. 

Ei au emis o citație pentru ca Roberson să depună mărturie în fața unei noi comisii a Camerei Reprezentanților, cu câteva zile înainte de execuția sa și au susținut că execuția înainte de această audiere ar fi o încălcare a drepturilor.

Cu două ore înainte de execuție, un judecător a suspendat-o, dar o instanță de apel a anulat decizia. Cuvântul final l-a avut Curtea Supremă din Texas, care a intervenit și a suspendat execuția, în cele din urmă. 

Roberson este programat să depună mărturie în faţa comisiei luni, 21 octombrie.

„Acesta este un om nevinovat. Şi există prea multe umbre de îndoială în acest caz”, a declarat congresmenul democrat John Bucy.

Cu toate acestea, comisia de eliberare condiționată din Texas a decis în unanimitate, ca Robert Roberson să nu fie iertat, ceea ce înseamnă că pedeapsa capitală rămâne neschimbată.

Cum se apără acuzatul

Cazul lui Robert Roberson a readus în discuție sindromul copilului scuturat, care este o leziune cerebrală gravă cauzată de abuz. Avocații lui Roberson, împreună cu parlamentarii și experți, susțin că el a fost condamnat pe baza unor dovezi științifice greșite. Deși leziunile craniene sunt reale, ei spun că medicii au diagnosticat greșit moartea fiicei sale, Nikki, afirmând că aceasta a murit din cauza unei pneumonii severe, nu din cauza abuzului.

În legătură cu traumatismul cranian, avocații lui Roberson susțin că fiica sa a căzut din pat după ce a fost bolnavă. Ei au explicat că autismul clientului lor, care nu fusese diagnosticat atunci când a murit fiica sa, a fost un dezavantaj pentru el, deoarece autoritățile au devenit suspicioase din cauza lipsei de emoție pe care o arăta după moartea lui Nikki.

Autismul afectează modul în care oamenii se raportează la cei din jur, afectează comunicarea și interacțiunea cu ceilalți. 

Editor : Andreea Stanciu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Este Nicușor Dan bun de președinte al României? Părerea AI despre întrebarea momentului la români
Digi FM
Nicușor Dan, despre campania lui Călin Georgescu: “Specialiştii cu care am vorbit spun că trece de 10...
Pro FM
Cum arată mama lui Fuego și ce mesaj emoționant i-a transmis public de ziua ei. Fanii, impresionați complet...
Film Now
Meg Ryan, o mamă extrem de mândră. Cu ce se ocupă la 20 de ani Daisy, fiica pe care a adoptat-o din China, ca...
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
De ce pensia intră pe card, în ianuarie, mult mai devreme? Ce bani iau în plus pensionarii?
Digi FM
Iluzie optică: Poți să găsești ursul polar din imagine? Doar cei mai inteligenți reușesc în mai puțin de 5...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Cum o privește el, nu o privește nimeni! Keanu Reeves, fascinat de Alexandra Grant pe covorul roșu la...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei