Grecia, afectată grav de criza financiară, primeşte o gură de aer după ce creditorii săi au ajuns la un acord pentru continuarea finanţării sale.
„Îmi face plăcere să anunţ că astăzi am ajuns la un acord politic privind următoarea plată pentru Grecia”, a declarat Jean-Claude Juncker, preşedintele Eurogrup.
După mai multe amânări, Grecia primeşte o nouă tranşă de bani, în valoare totală de aproape 44 de miliarde de euro. În afară de ajutorul financiar imediat, s-a hotărât şi o reducere a datoriei publice a Grecie până în 2020. Datoria publică ar trebui să scadă astfel dela 160 la sută, cât este în prezent, la 124 la sută din PIB.
Acordul reduce temerile legate de o eventuală ieşire a Greciei din zona euro, lucru care ar destabiliza Uniunea Europeană şi ar pune în pericol viitorul blocului comunitar.
„Înţelegerea politică de azi ridică starea de incertitudine ce plana de multă vreme peste Grecia”, a spus Olli Rehn, comisarul european pentru afaceri economice.
Guvernul de la Atena a fost lăudat de oficialii europeni şi de cei ai Fondului Monetar pentru măsurile bugetare dure luate în ultima perioadă.
„Grecia este hotărâtă să facă tot ce este necesar. A luat acţiunile potrivite şi a votat bugetul corect şi a făcut angajamentul necesar”, a declarat Christine Lagarde, şeful Fondului Monetar Internaţional.
Premierul grec Antonis Samaras a salutat această decizie, aşteptată de guvern de câteva luni. Măsurile de austeritate luate pentru salvarea Greciei au fost criticate de opoziţie, dar şi de cetăţeni, care au protestat, de cele mai multe ori violent, pe străzile din Atena.