Atacurile surpriză ale rebelilor din nord-vestul Siriei ar putea distrage o parte din atenția Rusiei de la războiul său din Ucraina, dar resursele militare ale Moscovei par a fi suficiente pentru a face față noilor provocări.
Rebelii insurgenți, conduși de grupul Hayat Tahrir al-Sham, considerat terorist de SUA, au declanșat un atac-fulger împotriva președintelui sirian Bashar al-Assad, un aliat ferm al Kremlinului, în urmă cu o săptămână. Rebelii au ajuns în al doilea oraș ca mărime al țării, Alep, și au cucerit și Hama, oraș strategic aflat chiar la sud, potrivit Newsweek.
Războiul din Siria, deși nu a fost niciodată oficial încheiat, s-a transformat într-un conflict relativ înghețat în ultimii ani. Estimările Națiunilor Unite în 2022 arată că peste 300.000 de civili au fost uciși în primii 10 ani de conflict.
Rebelii sirieni au cucerit strategic Hama
Rebelii sirieni au reușit să cucerească joi, 5 decembrie, și orașul strategic Hama, după ce l-au înconjurat din trei părți și au făcut progrese semnificative în ultimele zile, în ciuda unei cotraofensive a forțelor guvernamentale, notează Reuters. Hama este situat în centrul Siriei și, pentru armata lui Bashar al-Assad, este crucial pentru protejarea capitalei și sediului puterii, Damasc.
Rusia a sprijinit regimul Assad de la începutul războiului civil sirian în 2011, intrând oficial în conflict în 2015 pentru a-l sprijini pe liderul de la Damasc. Centrul SUA pentru Studii Strategice și Internaționale a concluzionat că intrarea Rusiei în conflict a oferit „putere aeriană decisivă forțelor terestre susținute de Siria și Iran” și a lărgit controlul lui Assad asupra teritoriului din țară.
Dar militanții conduși de islamiști l-au surprins pe Assad și aliații săi cu garda jos. Au părut să întâmpine o rezistență redusă din partea forțelor regimului, aceleași care i-au respins pe luptătorii rebeli din Alep și din zonele aproape de Hama în 2016. Forțele armate siriene, loiale lui Assad, au declarat sâmbătă că rebelii au „lansat un atac la scară largă” asupra mai multor puncte din Alep și în sud-vest, în Idlib, iar „zeci” de soldați pro-regim au fost uciși.
Armata s-a retras pentru a-și întări liniile defensive, au transmis oficialii militari în weekend și pentru a „pregăti un contraatac” la cea mai importantă provocare la adresa guvernării președintelui sirian din ultimii ani.
În ce măsură Rusia s-ar putea implica într-un contraatac al forțelor guvernamentale?
Din toamna anului 2015, Rusia a folosit în primul rând puterea aeriană în Siria, dar a avut și forțe speciale la sol pentru a ghida atacurile aeriene, și comandanți ruși care conduc trupele siriene, a declarat Marina Miron, cercetătoare la Departamentul de Studii de Război de la King's College din Londra. Ea a subliniat că sunt schimbări majore în conflict, care ar putea da speranțe ucrainenilor că Rusia își va spori sprijinul militar pentru Assad.
„Actorul important” în Siria a fost Grupul Wagner și alte grupuri paramilitare și companii militare private, a declarat Miron pentru sursa citată. Grupul Wagner, condus de fostul aliat al Kremlinului Evgheni Prigojin înainte de moartea sa la mijlocul anului 2023, a avut o mare influență în Ucraina, până când o revoltă întreruptă anul trecut a determinat Moscova să desființeze practic grupul.
Wagner a lucrat îndeaproape cu forțele kurde locale, cunoscute sub numele de YPG, considerate a fi filiala siriană a insurgenților kurzi PKK care operează din Turcia, pe care Ankara îi consideră teroriști, a explicat Miron.
Agenția ucraineană de informații militare GUR a declarat marți că Rusia trimite forțe noi de la companii militare private în Siria.
Când forțele regimului au recucerit Alepul în 2016, președintele rus Vladimir Putin a spus că „nu există nicio îndoială” că „participarea directă” a Rusiei a fost decisivă în campania lui Assad. Rusia a desfășurat lovituri aeriene împotriva forțelor antiguvernamentale în ultimele zile, echilibrând angajamentul față de Assad cu atenția pe care a acordat-o Ucrainei.
Va conta pentru Ucraina ceea ce se întâmplă în Siria?
„Orice nivel de lățime de bandă politică, economică sau militară a Rusiei care este deturnată de la conflictul împotriva Ucrainei este benefic pentru Ucraina”, a afirmat William Freer, cercetător în domeniul securității naționale la think tank-ul britanic Council on Geostrategy.
„Totuși, impactul va fi probabil extrem de limitat. Luptele din Ucraina sunt prea importante pentru Kremlin”, a continuat Freer.
„Este puțin probabil ca resursele militare rusești deturnate către Assad să schimbe mult în ceea ce privește campania în Ucraina”, a fost de acord Nick Reynolds, cercetător în domeniul războiului terestru la Institutul Regal al Serviciilor Unite (RUSI).
„Implicațiile complete ale căderii Alepului și impactul asupra regimului de la Damasc nu sunt încă clare, dar luptele din Siria sunt mult mai mici decât cele din Europa și este puțin probabil ca întărirea regimului Assad să se dovedească solicitantă din punct de vedere material”, a explicat Reynolds.
Avioanele rusești sunt active în Siria, dar acest lucru „nu înseamnă că au fost dislocate acolo forțe semnificative”, a declarat Valeri Romanenko, expert în aviație și fost ofițer ucrainean de apărare aeriană.
Este puțin probabil ca acest lucru să afecteze în vreun fel cursul războiului din Ucraina, a declarat Romanenko. Avioanele Rusiei din Orientul Mijlociu sunt „mai mult decât suficiente pentru a sprijini trupele terestre în operațiunile actuale destul de limitate”, a mai adăugat el.
Momentul nu este ideal pentru Rusia, dar Moscova domină în Ucraina și își poate permite să aibă un mic contingent de forțe care operează în Siria, a spus Miron. Rusia a obținut câștiguri constante în estul Ucrainei pe tot parcursul anului 2024.
Un impact mai degrabă politic decât militar
Impactul poate fi mai mult politic decât militar, a spus Andrii Ziuz, fost director executiv al Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei și actual șef de tehnologie la compania Prevail din Londra. Orice indiciu că Rusia ar fi slăbită în Siria „ar juca un rol semnificativ pentru Ucraina, pentru că pierderea reputației lui Putin e ceva care îi însuflețește pe ucraineni”, a subliniat Ziuz.
Rusia are două baze în Siria și ambele ajută Moscova să proiecteze putere în Mediterană.
Rapoartele sugerează că Rusia își evacuează baza navală Tartus din vestul Siriei. Acest lucru ar putea indica că Rusia „nu intenționează să trimită întăriri semnificative” lui al-Assad în viitorul apropiat, potrivit unei analize publicate marți de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).
„De aceea, probabil că Rusia va redistribui navele în bazele sale din nord-vestul Rusiei și regiunea Kaliningrad”, susține ISW. Kaliningradul se află la Marea Baltică, înconjurat de numeroase națiuni NATO.
Editor : Ș.R.