Cum a ajuns un rebel sirian dintr-o închisoare americană să cucerească Alep. Ar putea fi noul lider al Siriei, dacă regimul Assad cade

Data actualizării: Data publicării:
Luptători Hayat Tahrir al-Sham / liderul HTS al-Jawlani (Jolani)
Victoria din Alep a lui Jawlani pune un bărbat pe care Statele Unite îl consideră în continuare un terorist în situația în care ar putea deveni următorul lider al Siriei, dacă regimul lui Assad se prăbușește. Colaj foto: Profimedia Images

Abu Mohammed al-Jawlani a intrat triumfător în al doilea oraș ca mărime din Siria în fruntea luptătorilor Hayat Tahrir al-Sham (HTS), grupare ce domină opoziția siriană susținută de Turcia, după ce în trecut a luptat împotriva Statelor Unite în Irak, a fost ținut într-o închisoare condusă de trupele americane timp de cinci ani și a devenit emisarul fondatorului ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi. Acum, victoria sa fulgerătoare marchează unul dintre cele mai dramatice momente din Orientul Mijlociu, comparabil chiar cu cucerirea orașului Mosul de către Statul Islamic în 2014, potrivit Wall Street Journal.

Spre deosebire de măcelul declanșat de luptătorii califatului auto-proclamat al lui Baghdadi, căderea orașului Alep în mâinile luptătorilor HTS pare până acum că se desfășoară cu totul altfel. Jawlani a ordonat ca populațiile creștine și șiite să fie protejate și le-a cerut luptătorilor săi să nu se răzbune pe localnici.

„În viitoarea Sirie, noi credem că diversitatea este o forță a noastră, nu o slăbiciune”, a declarat Jawlani în unul dintre decretele sale recent emise. Până acum, nu s-a raportat niciun masacru în Alep, iar luptătorii HTS ai lui Jawlani le-au permis forțelor kurde să părăsească în siguranță zonele de la nord de Alep pe care le ocupau.

„În ziua în care au spus că au cucerit Alep, înainte să îi vedem, m-am simțit ca și când s-ar scufunda Titanicul”, a spus o femeie creștină din Alep. Însă, nu au fost raportate jafuri, iar magazinele și restaurantele s-au redeschis a doua zi, potrivit femeii.

„Toată lumea era șocată pentru că se purtau frumos cu noi. Ei arată de speriat, exact așa cum ți-ai imagina când cineva vorbește de un terorist: bărbi lungi și păr sălbatic. Dar au fost amabili.”

Victoria din Alep a lui Jawlani, care pune un bărbat pe care Statele Unite îl consideră în continuare un terorist în situația în care ar putea deveni următorul lider al Siriei dacă regimul lui Assad se prăbușește, a venit după o transformare politică aproape nemaivăzută în regiune.

jawlani-siria-al-nusra
Abu Mohammed al-Jawlani, pe vremea când era liderul al-Nusra, grupare asociată cu al-Qaeda. Foto: Profimedia Images

Jawlani avea legături cu Statul Islamic și al-Qaeda

Familia lui Jawlani, al cărui nume adevărat este Ahmed Hussein al-Sharaa, se trage din Înălțimile Golan, un teritoriu al Siriei pe care Israelul l-a ocupat în 1967.

Liderul HTS a rupt legăturile cu Statul Islamic în 2012 și cu al Qaeda în 2016 și, de atunci, a purtat campanii sângeroase împotriva celor două grupări.

În acest fel, gruparea lui s-a îndepărtat de mișcarea jihadistă transnațională care este mai interesată să lupte contra Americii și Occidentului și care consideră că granițele naționale din lumea musulmană sunt o invenție artificială impusă de colonialiștii infideli.

Astfel, Jawlani a transformat HTS într-o forță disciplinată care se concentrează doar pe Siria – o combinație între islamism și naționalism care îi aseamănă pe luptătorii săi mai degrabă cu talibanii din Afghanistan și palestinienii din Hamas.

În loc de steagul islamist, trupele HTS au ales să lupte sub steagul Siriei din vremea republicii care exista înainte de lovitura de stat organizată de Partidul Ba'ath în 1963, care a adus într-un final familia Assad la putere.

„Conducerea HTS este pragmatică și utilitară și mai puțin axată pe ideologie”, a explicat Dareen Khalifa, consilier al Grupului Internațional de Criză, care s-a întâlnit de mai multe ori cu Jawlani în Siria.

„Jawlani nu este un cleric, el este un politician care este pregătit să ajungă la înțelegeri și este foarte dispus să facă compromisuri în multe privințe – mai puțin în lupta contra regimului. Nu subestimați ambiția acestui tip.”

alep-oraș-siria
Rebelii din Siria au reușit să cucerească orașul Alep în doar câteva zile, după ce mulți ani a fost controlat în totalitate de guvernul sirian. Foto: Profimedia Images

SUA îi consideră teroriști, dar s-au ferit să îi atace pe luptătorii lui Jawlani

În ciuda acestor diferențe, HTS rămâne pe lista organizațiilor teroriste întocmită de Statele Unite, iar Washingtonul oferă o recompensă de 10 milioane de dolari pentru prinderea lui Jawlani.

Cu toate acestea, SUA nu l-au atacat pe Jawlani sau pe alți comandanți de top ai HTS de când acesta a declarat, acum aproape un deceniu, că nu caută să fie inamicul Americii.

„Au învățat cum să joace jocul [politic]”, a spus Alberto Miguel Fernandez, vicepreședinte al Institutului de Cercetare Media din Orientul Mijlociu și fost coordonator al Departamentului de Stat al SUA pentru comunicații împotriva terorismului.

„Ei au în continuare ceea ce noi am numi o ideologie extremistă, dar ei nu sunt niște extremiști proști, sunt extremiști naționaliști”, a spus Fernandez. „Jawlani știe că trebuie să își modereze tonul, spre exemplu, în privința minorităților, pentru că asta este ceva ce oamenii din Occident îi vor arunca în față.”

Transformarea sau camuflarea unui grup jihadist

Nu se știe sigur cât de reală este transformarea lui Jawlani și dacă nu cumva tot apelul său la moderație este menit să întârzie cât mai mult o reacție din partea Occidentului și a altor sirieni, în timp ce el își continuă misiunea de a înlocui regimul lui Assad.

Talibanii din Afghanistan au promis și ei că vor forma un guvern tolerant și că vor proteja drepturile femeilor înainte de a prelua puterea în 2021, dar de atunci le-au tăiat accesul femeilor la un loc de muncă și la educație și s-au întors la modul de guvernare de dinainte de invazia americană din 2001.

jawlani-hayat-tahrir-al-sham-siria
Jawlani a transmis că gruparea sa este dispusă să negocieze cu toate părțile implicate în războiul civil din Siria, mai puțin cu regimul lui Assad. Foto: Profimedia Images

„Transformarea unui jihadist sirian de rang mic în Irak în liderul revoluției siriene? Mă îndoiesc”, a spus Fabrice Balanche, specialist în Siria al Universității din Lion. „Da, Jawlani probabil că a devenit mai burghez odată cu vârsta și poate că a renunțat la o parte din ideologia sa radicală. Dar cel mai probabil el își ascunde intențiile sale adevărate.”

Organizațiile care apără drepturile omului au acuzat HTS că au trimis după gratii activiști, jurnaliști și alți civili cu opinii critice la adresa lor și că i-au torturat pe acești prizonieri. Jawlani neagă acuzațiile.

Luptătorii lui Jawlani au promis că nu îi vor ataca pe creștinii din Alep

După ce au cucerit Alepul, luptătorii lui Jawlani au bătut la ușile unor locuitori creștini și le-au spus că au venit cu intenții pașnice, potrivit lui George Meneshian, un analist de politică externă din Atena care are rude în orașul sirian. „Le-au spus: 'Puteți să sărbătoriți Crăciunul vostru'.”

Un pom de Crăciun se poate vedea într-un videoclip filmat într-o piață dintr-un cartier locuit în mare parte de creștini, după ce HTS a cucerit orașul. În ciuda acestor asigurări, mulți localnici rămân îngrijorați.

„Chiar dacă conducerea lor spune că va respecta minoritățile, nu poți să controlezi fiecare luptător în parte”, a spus Meneshian.

Prezența a sute, dacă nu chiar mii, de luptători străini în HTS – ceceni, turci, irakieni și cei care provin din Asia Centrală, mai ales uigurii din regiunea Xinjiang a Chinei – reprezintă o problemă majoră pentru comunitatea internațională.

luptători-hayat-tahrir-al-sham-siria
Rămâne de văzut dacă intențiile luptătorilor lui Jawlani față de minoritățile care trăiesc în orașul Alep vor rămâne pașnice pe termen lung. Foto: Profimedia Images

„Situația este foarte haotică”

Într-un interviu din 2021 pentru PBS, Jawlani a spus că nu are niciun regret legat de celebrarea atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001 sau de perioada în care a luptat împotriva trupelor americane în Irak.

„Dacă nu era nicio prezență americană, nu ar fi fost nicio mișcare de rezistență”, a spus Jawlani despre Irak. „Oricine care a trăit în lumea islamică sau arabă la acea vreme și spune că nu s-a bucurat de atacurile din 11 septembrie minte. Dar oamenii regretă uciderea persoanelor nevinovate, bineînțeles.”

Integrarea unui oraș atât de mare precum Alep cu o populație atât de diversă va fi o provocare imensă pentru Jawlani, mai ales în condițiile în care atacurile regimului sirian și ale aliaților săi se vor înmulți.

„Situația este foarte haotică”, a spus Mohammed Eisha, un activist care s-a întors pentru prima oară după 14 ani în Alep. „Suntem mereu speriați dacă lucrurile vor rămâne așa sau nu”, a spus Eisha, referindu-se la stilul mai permisiv de conducere al grupării lui Jawlani.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Trump spune că va redenumi Golful Mexic în „Golful Americii” și nu exclude utilizarea forței militare pentru...
Digi FM
Nicolas Cage și tânăra lui soție, eleganți la gala Globurilor de Aur. Actorul împlinește astăzi 61 de ani
Pro FM
Adevărul despre „despărțirea de un an” a lui Jay-Z și Beyonce. S-a zvonit că rapperul s-a întâlnit pentru...
Film Now
Jeremy Strong, viral pe rețelele sociale cu ținuta de la Globurile de Aur. Anne Hathaway: Scumpule, nu sunt...
Adevarul
Cum văd investitorii piața imobiliară din România. Ce orașe devin atractive și cum vor evolua chiriile
Newsweek
DOCUMENT Unii pensionari vor primi pensia abia pe 22 ianuarie. Întârzieri și de 12 zile. De ce?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez sunt oficial divorţaţi. La ce înțelegere au ajuns cu privire la averea lor
Digi World
Şapte tipuri de cancer sunt legate de consumul de alcool. Ce măsuri solicită autoritățile medicale din SUA
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Cel mai puternic protector al Pamelei Anderson. Fiul ei, despre misiunea de a o ajuta să-și reinventeze...
UTV
Sebastian Stan a castigat primul Glob de Aur din cariera pentru rolul sau din „A Different Man”. Mesaj...