Oamenii de știință au recreat fața unei femei din perioada Neolitică, care a trăit acum 7.500 de ani în Gibraltar, informează The Daily Mail.
Femeia a fost botezată Calpeia și se crede că avea între 30 și 40 de ani când a murit.
Craniul său a fost descoperit în 1996 într-o peșteră din Gibraltar, iar cercetătorii au reușit să extragă și să analizeze mostre de ADN și să reproducă o imagine brută a modului în care ar fi arătat Calpeia dacă ar fi fost în viață.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Reconstrucția a durat șase luni și a fost efectuată de Muzeul Național din Gibraltar.
"Femeia se afla într-un mormânt și a trăit în perioada Neolitică, acum 5400 de ani înaintea erei noastre. Am reușit să extragem mostre de ADN și astfel am aflat numeroase lucruri. 10% din genele ei erau de proveniență locală, însă 90% erau din Anatolia (teritoriul Turciei de astăzi)", a spus profesoul Clie Finlayson de la Muzeul Național din Gibraltar.
Cauza morții ei rămâne nescunoscută. Craniul său era deformat, însă a fost reconstruit de cercetători. La reconstrucția feței s-a folosit plastilină, dar și fire de păr adevărat.
Editor web: Vlad Mironescu