Galerie Foto Copiii pentru care 1 Iunie nu înseamnă urări și bucurie. „Ziua Copilului? Nu sărbătorim, suntem la muncă"
Data publicării:
Ziua Internațională a Copilului este sărbătorită în fiecare an pe 1 iunie, prilej cu care diverse evenimente sociale și sportive sunt organizate în toată lumea. Nu și în Bangladesh, una dintre țările în care copiii, și de ziua lor, merg la muncă și lucrează cot la cot cu adulții, în fabrici de cărămizi sau de reciclare a plasticului.
Imaginile de mai jos sunt surprinse în Bangladesh. Oamenii vin din toate colțurile țării pentru a lucra la fabricile de cărămidă de la periferia orașului Dhaka și își aduc și copiii cu ei. Un băiat cară cu greu niște cărămizi, în incinta fabricii. Un altul, în vârstă de 13 ani, lucrează într-o fabrică de confecționare a vaselor de argint din Dhaka.
Ziua de 1 Iunie își propune să atragă atenția asupra drepturilor și nevoilor copiilor la nivel mondial, pentru a lua măsuri asupra situaţiilor în care aceștia sunt abuzaţi, exploataţi şi discriminaţi.
Ziua internaţională a Copilului este marcată în 50 de ţări din lume pe 1 iunie. Prima celebrare a fost în 1950, fiind hotărâtă în luna noiembrie a anului anterior, de Federaţia Democratică Internaţională a Femeilor, la Moscova.
În unele ţări, Ziua Copilului este sărbătorită la alte date, ONU recomandând aniversarea pe 20 noiembrie. În realitate, nu este lună din an să nu exite o ţară în care se marchează Ziua copilului în mod oficial, notează Mediafax. În Congo şi Camerun, pe 25 decembrie, în lumea arabă, Franţa, Grecia sau Suedia, pe 20 noiembrie, în Australia, în a patra miercuri din octombrie, în Nepal, Austria şi Germania, în 14 şi 20 septembrie, în Uruguay, în prima duminică din august, în Indonezia, pe 23 iulie, în Statele Unite, pe 9 iunie, în 2019 şi pe 14 în 2020, în Marea Britanie, pe 23 mai, în 2019 şi pe 10, în 2020, în Turcia, pe 23 aprilie. Iar în Bahamas, Ziua Copilului este sărbătorită în prima vineri din ianuarie.