Beijingul speră că aceşti bani vor ajuta economia chineză să crească prin inovaţie. Dar, mai mulţi analişti citaţi de Bloomberg spun că e puţin probabil ca modelul de afaceri din Silicon Valley să fie replicat în China.
Cele 338 de miliarde de dolari sunt gestionate prin mai multe entităţi locale, conduse de oameni care nu au experienţă prea mare cu acordarea de investiţii startup-urilor.
Există riscul ca finanţarea să ajungă la companii care nu aduc nimic nou şi care încearcă doar să copieze companiile mai mari din Statele Unite.
În acelaşi timp, suspiciunile de corupţie sunt implicite când vine vorba de sume atât de mari.
Şi, nu în ultimul rând, organizarea este una foarte rigidă. Fondurile regionale care nu reuşesc să investească toţi banii pe care îi au la dispoziţie sunt sancţionate prin reducerea alocărilor de la un an la altul. Aşa că sunt încurajate să susţină chiar şi proiecte neinspirate.
Susţinerea micilor antreprenori din sectorul IT a devenit noua obsesie a administraţiei chineze, care în ultimii doi ani a înfiinţat nu mai puţin de 1.600 de incubatoare de afaceri.
O evoluţie există, cel puţin în industria producătoare de telefoane mobile, dar inovaţia chineză nu se ridică deocamdată la nivelul banilor alocaţi de guvernul de la Beijing.