În primele luni ale anului 2013, cele mai multe bănci din Romania au scăzut dobânzile acordate la economiile în lei şi euro.
Rata inflaţiei oscilează în jurul valorii de 5 procente, aşa că adesea dobânda plătită pentru depozite ajunge la un randament aproape de zero, dacă nu chiar negativ. Singurele oferte profitabile sunt cele mai mari decât rata inflaţiei, adică de peste 6 procente.
Însă pentru 80% din populaţia României, care are un venit foare mic, oricât de mare ar putea să fie această dobândă anuală, calculată la soldul contului, reprezintă foarte puţin.
Băncile greceşti şi cipriote oferă şi acum cele mai bune dobânzi pentru depozitele la termen. Managerii acestor bănci au mizat mereu pe atragerea de economii locale, asta în timp ce băncile mamă au redus fondurile pentru acordarea de credite. Câştigurile finale din dobânzi rămân însă modeste, dacă ţinem cont de deprecierea leului. De exemplu, randamentul anual pentru un depozit de 1.000 de euro abia dacă ajunge de un meniu fast-food.
„La o dobândă de 6,40% cât este acum la o bancă cipriotă, am avea un câştig de 237 de lei pe an, la care, dacă adăugăm şi rata inflaţiei în ecuaţie, vom mai avea un câştig de 27 de lei, câştig real”, explică analistul financiar Diana Ţăruş.
Băncile cu acţionariat grecesc deţin peste 17% din sistemul bancar din România, în timp ce băncile cipriote au doar 1,3%. Tensiunile din cele două ţări nu vor afecta piaţa românească, promit bancherii.
La sfârşitul lunii februarie, populaţia şi companiile aveau economii de peste 44 de miliarde de euro în băncile româneşti.
Cele mai mari dobânzi
pentru depozite în lei la termen de 3 luni
Credit Europe Bank 6.75%
Bank of Cyprus 6.40%
Piraeus Bank 6,40%
Banca Feroviară 6.45%
Alpha Bank 6.35%
Libra Bank 6.25%
OTP Bank 6.10%
Garanti Bank 5.95%
sursa: finzoom.ro
Dobânzile băncilor cipriote
Bank of Cyprus 6,4 %
Marfin Bank 5,5 %
Dobânzile băncilor greceşti
Piraeus Bank - 6,40%
Alpha Bank - 6,35%
ATE Bank Romania - 6,15%
Banca Romaneasca - 6,10%
Bancpost - 5,90%
sursa: finzoom.ro