Noua lege reduce la cel mult trei ani dreptul inițial de azil - măsură deja aplicată în alte țări europene, inclusiv în Germania - și permite guvernului ca, în anumite circumstanțe, să decreteze „starea de urgență”. În baza acesteia, refugiații vor putea fi opriți la graniță, cu excepția femeilor, a copiilor și a altor persoane vulnerabile. De asemenea, în perioada cât sunt în vigoare aceste măsuri excepționale, refugiații opriți la graniță nu vor putea primi azil, cu excepția celor care pot dovedi că sunt persecutați în țările lor de origine.
Pentru a putea decreta starea de urgență privind migrația, executivul austriac are nevoie de avizul Parlamentului, pe care trebuie să-l convingă că imigranții reprezintă o amenințare pentru siguranța și ordinea publică.
Va fi restrâns şi dreptul refugiaților beneficiari de protecție subsidiară - un statut inferior celor de solicitant de azil - de a-și aduce familiile în Austria.
„Nu putem primi toată sărăcia din lume”, a explicat ministru de interne, Wolfgang Sobotka. Oficialul spune că guvernul nu ia aceste măsuri „din plăcere, ci pentru că alte țări nu își fac datoria” în ceea ce privește controlul fluxului de imigranți.
Presa austriacă scrie şi despre înăsprirea controalelor la granița cu Italia, unde ar putea fi ridicat un gard în trecătoarea Brenner. Odată cu venirea primăverii a crescut semnificativ numărul imigranților care traversează Marea Mediterană și debarcă în Italia, mulți dintre ei dorind să-și continue de acolo călătoria.
Duminică, primul tur al alegerilor prezidenţiale din Austria a fost câştigat de candidatul extremei drepte, Norbert Hofer. Acesta a obţinut 36,4% din voturi pe fondul nemulțumirilor electoratului austriac față de sosirea masivă a imigranților din Africa și Orientul Mijlociu.
După ce anul trecut Austria a primit circa 90.000 de cereri de azil, la începutul anului a fost adoptat un prim set de măsuri pentru limitarea primirii refugiaţilor. A fost plafonat la 80 de persoane zilnic numărul celor care pot depune cereri de azil și la 3.200 numărul celor care pot intra pe teritoriul ţării.